Teleormănenii au luat cu asalt farmaciile veterinare după ce pe rețelele de socializare s-a rostogolit ideea că un medicament antiparazitar pentru animale este eficient pentru COVID-19, scrie presshub.ro. Mai mulți farmaciști și medici veterinari spun că, de câteva zile, stocurile de medicament antiparazitar s-au epuizat și că ar exista chiar și o listă de așteptare, iar acest medicament - Ivermectina - nu este indicat în niciun caz pentru uz uman.

HotNews.roFoto: Hotnews

Farmaciile veterinare din județul Teleorman au rămas fără stocuri, după ce au apărut informații că un medicament utilizat pentru tratarea paraziților la animale ar putea fi util în prevenția și tratamentul Covid-19. Mai mulți farmaciști și medici veterinari susțin că, de câteva zile, stocurile de medicament antiparazitar s-au epuizat și că ar exista chiar și o listă de așteptare.

Ei nu sunt, însă, de acord cu utilizarea acestui medicament în consumul uman, de vreme ce nu există studii suficiente care să arate care sunt efectele adverse ale acestuia. De altfel, medicul veterinar Epure Hari susține că nu recomandă utilizarea medicamentului de uz veterinar în consumul uman.

“În niciun caz nu sunt de acord cu genul acesta de consum, cu atât mai mult cu cât această substanță activă o găsim și în rândul medicamentelor umane, în speță Stromectolul, care este un antibiotic cu efect antiparazitar. Oamenii îl cer pentru că în spațiul public s-a vehiculat că ar avea efect împotriva SARS-Cov-2, dar încă nu există date clare că ar avea efect 100%. S-au făcut niște experimente, dar nu este încă aprobat. Am avut multe solicitări din partea oamenilor, dar nu aș recomanda ca un medicament veterinar să fie utilizat de către om. În ultima perioadă, oamenii vin și cer medicamentul pentru ei, dar nu-l vindem decât cu rețetă și nu îl recomandăm pentru a fi utilizat. Iar stocuri oricum nu mai sunt”, a declarat medicul.

Farmaciștii veterinari susțin că uneori li se cer și câteva zeci de flacoane, dar nu au răspuns până acum unor astfel de solicitări, pentru că au anticipat riscul ca ele să fie administrate în mod iresponsabil.

“De câteva zile avem solicitare mare, deși informația că medicamentul ar putea fi util în consumul uman e mai veche. Dar cam de patru, cinci zile avem solicitări destul de dese. Noi, până acum, o dădeam doar pentru căței, pentru scabie, paraziți, nu vindeam zilnic. Acum ni se cere, dar nu mai avem pe stoc și încă sunt 5-6 persoane pe zi care întreabă de el. Noi nu mai avem oricum pe stoc și înțeleg că nu se mai găsește nici în alte farmacii. Eu nici nu știam că lumea folosește, am auzit și eu tot de la oameni”, a declarat pentru pressshub.ro Mirela Stăncioi, proprietara unei farmacii veterinare din Teleorman.

Medicul veterinar Ovidiu Roşu din București a reacționat și el, printr-un mesaj publicat pe Facebook, în care explică faptul că Ivermectina este, de fapt, un antiparazitar folosit strict pentru animale. El atrage atenţia asupra că un medic veterinar nu are voie să consulte, să prescrie sau să trateze substanţe pentru organismul uman şi că există o distincţie extrem de bine stabilită între categoriile de pacienţi cărora li se adresează fiecare cadru medical în parte.