AstraZeneca și ministerul german al sănătății, Jens Spahn, au respins informațiile potrivit cărora vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de companie ar avea o eficacitate scăzută în rândul vârstnicilor, relatează CNBC.

AstraZenecaFoto: SOPA Images / ddp USA / Profimedia

Dezmințirea acestora a venit după ce mai multe ziare germane printre care Bild și Handelsblatt au scris luni că vaccinul anti-Covid al companiei, creat în colaborare cu Universitatea Oxford, ar avea o eficacitate de sub 10%-8% în rândul persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani.

Ambele publicații au citat surse anonime din guvernul german care ar fi afirmat de asemenea că aceast lucru ar putea duce la respingerea autorizării vaccinului pentru administrare în rândul vârstnicilor, cea mai vulnerabilă categorie în fața COVID-19.

„Informațiile potrivit cărora eficacitatea vaccinului AstraZeneca/Oxford ar fi de doar 8% în adulții de peste 65 de ani sunt complet incorecte”, au declarat reprezentanții companiei într-un comunicat remis presei.

„În luna noiembrie am publicat date în [revista medicală] Lancet demonstrând că adulții în vârstă au arătat un răspuns imunitar puternic în urma administrării vaccinului, 100% din adulții în vârstă generând anticorpii specifici după a doua doză”, mai afirmă comunicatul.

Compania a amintit de asemenea că autoritatea responsabilă de elaborarea strategiei de vaccinare din Marea Britanie a aprobat administrarea vaccinului vârstnicilor și că răspunsul imunitar puternic a fost arătat de analizele de sânge ale persoanelor în vârstă care au participat la testarea clinică.

Ministerul german al sănătății, a anunțat marți dimineața că nu există date care să sugereze o eficacitate de doar 8% a vaccinului în rândul vârstnicilor și a reamintit că așteaptă vineri o decizie a Agenției Europene pentru Medicamente privind autorizarea vaccinului AstraZeneca.

REFERINȚĂ: