Frontierele Noii Zeelande urmează să rămână închise în cea mai mare parte a anului, pentru ca impactul la scară mondială al campaniilor de vaccinare împotriva COVID-19 să poată fi măsurat, a anunţat marţi prim-ministrul Jacinda Ardern, relatează France Presse citată de Agerpres.

Jacinda ArdernFoto: Captura YouTube

Ardern a explicat că apariţia în acest weekend a primului caz de contaminare în mai mult de două luni arată riscul pe care noul coronavirus îl reprezintă în continuare pentru arhipelagul care până acum a reuşit în mare măsură să controleze epidemia.

"Având în vedere riscurile din lume şi incertitudinea cu privire la campaniile internaţionale de vaccinare, ne putem aştepta ca frontierele noastre să fie afectate o mare parte a anului", a declarat ea reporterilor.

Din martie, frontierele ţării au fost închise călătorilor străini. Doar cetăţenii neozeelandezi au voie să intre în ţară. De la începutul pandemiei, arhipelagul, care are 5 milioane de locuitori, a înregistrat în total mai puţin de 2.000 de cazuri şi 25 de decese imputate COVID-19.

În absenţa turiştilor străini, Ardern a spus că Noua Zeelandă va continua să permită călătoriile în cadrul aşa-numitelor "bule de călătorie" cu Australia şi naţiunile din Pacific care au reuşit să oprească coronavirusul.

Ea şi-a exprimat totuşi regretul după decizia Canberrei de a suspenda "bula" ce a permis cetăţenilor celor două ţări să fie scutiţi de carantină după apariţia unui caz local de contaminare.

Este vorba despre o neozeelandeză care s-a întors recent din Europa şi a fost testată pozitiv la 10 zile după ce şi-a finalizat carantina de două săptămâni într-un hotel.

În ceea ce priveşte acest caz, Ardern a spus că situaţia este "sub control" şi a regretat acţiunea întreprinsă de Canberra.

Ministrul neozeelandez al sănătăţii Chris Hipkins a precizat că 15 contacte apropiate ale femeii infectate nu sunt purtători ai virusului, care a fost identificat ca varianta sud-africană. El a adăugat că acum se fac cercetări cu privire la modul în care s-a produs contagierea, în timpul carantinei de paisprezece zile, şi a menţionat sistemul de aer condiţionat al hotelului.