Confruntată cu dificultăţi de aprovizionare, Ucraina va obţine "în viitorul apropiat" un milion de doze de vaccin împotriva COVID-19 pentru a-şi lansa prima campanie de vaccinare, a anunţat luni preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, potrivit Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Avem veşti bune despre vaccinul împotriva COVID-19. Vaccinarea va începe din februarie", a dat asigurări Volodimir Zelenski într-un mesaj către naţiune publicat de serviciul său de presă.

"Primul milion de doze de vaccinuri produse de un important grup internaţional va fi livrat în viitorul apropiat", a mai afirmat el, adăugând că va oferi "în curând" mai multe detalii.

Acest număr va fi însă departe de necesarul fostei republici sovietice cu o populaţie de circa 40 de milioane de locuitori. Polonia vecină, membră a UE, a rezervat aproape 60 de milioane de doze de vaccin pentru populaţia sa de 38 de milioane de locuitori.

Volodimir Zelenski a afirmat că situaţia epidemică în ţară rămâne "stabilă, sub control şi mai puţin ameninţătoare decât în primăvară", îndemnându-şi compatrioţii "să respecte regulile de siguranţă".

Spre deosebire de vecinii săi, Ucraina, una dintre cele mai sărace ţări din Europa, nu a primit până în prezent nicio doză de vaccin anti-COVID-19.

Kievul se bazează pentru moment numai pe cele 8 milioane de doze promise în cadrul Covax, program creat de ONU ce asigură un acces echitabil la vaccinuri, şi pe între 1,9 milioane - 5 milioane de doze din vaccinul chinezesc CoronaVac, dacă eficacitatea lui va fi confirmată.

Volodimir Zelenski a ridicat această problemă de acces în faţa ţărilor bogate şi a solicitat recent Uniunii Europene să-şi ajute vecinii din est. Opozanţii ucraineni au acuzat însă guvernul că nu a ştiut să încheie contracte directe cu producători occidentali.

Potrivit unui recent sondaj, mai mult de jumătate din populaţia Ucrainei (între 52% şi 56%) afirmă că este dispusă să se vaccineze împotriva coronavirusului. Până în prezent, Ucraina a înregistrat circa 1,2 milioane de cazuri de COVID-19, dintre care 22.000 de decese.