Guvernul italian a trimis luni o scrisoare oficială de avertizare companiei Pfizer cerând companiei de medicamente să-și respecte angajamentele contractuale privind livrarea vaccinului anti-Covid-19, a declarat comisarul special al guvernului, relatează Reuters.

Vaccinul PfizerFoto: Siraj Ahmad / Alamy / Alamy / Profimedia

Scrisoarea amplifică tensiunile dintre Uniunea Euuropeană şi producătorul american de medicamente, care a anunţat săptămâna trecută încetinirea temporară a livrărilor către blocul comunitar.

”Biroul procurorului general al statului a trimis Pfizer o atenţionare oficială să respecte obligaţiile contractuale legate de incapacitatea de livrare a dozelor de vaccin”, arată un comunicat al biroului comisarului.

Pfizer nu a răspuns imediat unei solicitări de a comenta. Pfizer a spus că se va revanșa pentru încetinirea livrărilor cu modificări în producție care vor spori rezultatele.

Comisarul special va evalua de asemenea în următoarele ore dacă vor fi luate acțiuni ulterioare la nivel național și european.

Dacă Pfizer nu va îndeplini obligațiile contractuale, compania ar putea fi acuzată de încălcarea contractului semnat cu Uniunea Europeană din partea statelor membre, a spus o sursă italiană familiară cu subiectul.

Compania va avea la dispoziție câteva zile pentru a răspunde, maxim o săptămână, a adăugat persoana.

Și AstraZeneca a anunțat UE că-i va livra doar 40% dintre dozele de vaccin promise în primul trimestru.

Sâmbătă, premierul italian Giuseppe Conte a spus că întârzierile în livrare constituie o încălcare gravă a obligațiilor contractuale, adăugând că Italia va folosi toate instrumentele legale.