Uniunea Europeană va cere companiilor farmaceutice care produc vaccinuri Covid în interiorului blocului comunitar să înregistreze în avans orice export al dozelor în țări terțe, în contextul în care AstraZeneca a anunțat în mod neașteptat că va reduce semnificativ livrările în blocul comunitar pentru primul trimestru. De asemenea, Uniunea Europeană a cerut luni companiei AstraZeneca să găsească modalități să livreze rapid vaccinurile. De subliniat este că aceste contracte, care sunt confidențiale, includ clauze care permit Comisiei Europene să rezilieze un contract cu un producător de vaccin.

Vaccinuri AstraZenecaFoto: Punit PARANJPE / AFP / Profimedia

Într-un semn de frustrare a UE - după ce Pfizer a anunțat și ea întârzieri în aprovizionare la începutul lunii ianuarie - un înalt oficial al UE a declarat pentru Reuters că blocul comunitar va solicita în zilele următoare companiilor farmaceutice să înregistreze exporturile de vaccin COVID-19.

AstraZeneca, care și-a dezvoltat vaccinul împreună cu Universitatea Oxford, a declarat vineri UE că nu poate îndeplini obiectivele de aprovizionare convenite până la sfârșitul lunii martie, un oficial al UE implicat în discuții spunând pentru Reuters că a

ceasta înseamnă o reducere cu 60% la 31 de milioane de doze.

"Ne așteptăm de la companie să găsească soluții și să exploateze toate posibilitățile posibile pentru a livra rapid", a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, adăugând că șeful executivului UE, Ursula von der Leyen, a vorbit la telefon cu șeful AstraZeneca, Pascal Soriot, pentru a-i reaminti de angajamentele firmei.

Un purtător de cuvânt al AstraZeneca a declarat că Soriot i-a spus lui von der Leyen că compania face tot posibilul pentru a livra vaccinul către milioane de europeni cât mai curând posibil.

Luni au apărut știri potrivit cărora compania se confruntă cu probleme mai largi de aprovizionare.

Ministrul australian al Sănătății, Greg Hunt, a declarat reporterilor că AstraZeneca a informat țara că a suferit „un șoc semnificativ în ceea ce privește aprovizionarea”, care se va reduce în martie sub ceea ce a fost convenit. El nu a furnizat cifre.

Ministrul Sănătății din Thailanda, Anutin Charnvirakul, a declarat că AstraZeneca va furniza 150.000 de doze în loc de cele 200.000 planificate și cu mult mai puțin de 1 milion de doze, cât ceruse țara inițial.

AstraZeneca a refuzat să comenteze problemele de aprovizionare la nivel mondial.

Un înalt oficial al UE a spus că blocul are un drept contractual de a verifica registrele companiei pentru a analiza producția și livrările, o mișcare care ar da de înțeles că UE se teme că doze sunt redirecționate de la UE la alți cumpărători din afara blocului.

AstraZeneca a primit o plată în avans de 336 de milioane de euro de la UE, a spus un alt oficial pentru Reuters când blocul de 27 de națiuni a încheiat un acord de aprovizionare cu compania în august pentru cel puțin 300 de milioane de doze - primul semnat de UE pentru a-și asigura doze anti-Covid.

În cadrul acordurilor anticipate de achiziție în timpul pandemiei, UE efectuează plăți în avans companiilor pentru a-și asigura doze, cu banii preconizați a fi folosiți în cea mai mare parte pentru extinderea capacității de producție.

"Volumele inițiale vor fi mai mici decât s-a anticipat inițial din cauza reducerii producției la un punct de fabricație din cadrul lanțului nostru european de aprovizionare", a spus AstraZeneca vineri.

Locul este o fabrică de vectori virali din Belgia, condusă de partenerul medicului Novasep.

Vectorii virali sunt produși în celule vii modificate genetic care trebuie hrănite în bioreactoare. Procedura complexă necesită o reglare fină pentru a ajunge la randamente constant ridicate.

UE a convocat o întâlnire cu AstraZeneca după anunțul de vineri pentru a solicita clarificări suplimentare. Oficialul UE implicat în discuțiile cu AstraZeneca a declarat că nu au fost mari așteptări pentru întâlnire, în care compania va fi rugată să explice mai bine întârzierile.

La începutul lunii ianuarie, Pfizer, care este în prezent cel mai mare furnizor de vaccinuri COVID-19 către UE, a anunțat întârzieri de aproape o lună pentru livrările sale, dar mai târziu a revizuit acest lucru pentru a spune că întârzierile vor dura doar o săptămână.

Posibile sancțiuni?

Contractele UE cu producătorii de vaccinuri sunt confidențiale, însă oficialul UE implicat în discuții nu a exclus sancțiuni pentru AstraZeneca, având în vedere revizuirea amplă a angajamentelor sale.

Cu toate acestea, sursa nu a explicat ce ar putea declanșa sancțiunile. "Nu suntem încă acolo", a adăugat oficialul.

"AstraZeneca a fost obligată contractual să producă încă din octombrie și se pare că livrează fără întârziere în alte părți ale lumii, inclusiv în Marea Britanie", a spus europarlamentarul Peter Liese, care este din același partid cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei.

Politico.eu scrie că contractele, care sunt confidențiale, includ clauze care ar putea permite Comisiei să rezilieze un contract cu un producător de vaccin. Cu toate acestea, este prea devreme pentru un asemenea pas, spune Comisia.

”În acest stadiu, ce este important este să avem o discuție cu compania, cu statele membre, și să vedem cum aceste livrări pot avea loc în acord cu contractul”, a spus Stefan De Keersmaecker, purtătorul de cuvânt al Comisiei.