Israelul va interzice traficul aerian internaţional de pasageri, începând de luni seara, timp de o săptămână, în încercarea de a opri răspândirea noii variante de coronavirus, transmite Reuters.

Coada la vaccinare in IsraelFoto: JACK GUEZ / AFP / Profimedia

”În afară de nişte excepţii rare, închidem ermetic traficul aerian, pentru a preveni in trarea variantelor de coronavirus şi pentru a ne asigura că progresăm rapid cu campania de vaccinare” a declarat premierul Benjamin Netanyahu, la începutul unei şedinţe de guvern.

Interdicţia va intra în vigoare luni, la ora 22:00 GMT, şi va fi în vigoare până la sfârşitul lunii ianuarie, potrivit unui comunicat al cabinetului lui Netanyahu, citat de news.ro.

Graniţele Israelului au fost în mare parte închise străinilor în timpul pandemiei, în ţară având acces doar persoanele care dețin paşaport israelian. Tot duminică, Israelul şi-a extins rapid campania de vaccinări, pentru a include şi adolescenţii.

Vaccinările erau limitate iniţial la vîrstnici şi la alte categorii expuse unor riscuri ridicate, dar în prezent sunt disponibile persoanelor cu vârste de peste 40 de ani şi, cu permisiunea părinţilor, tinerilor cu vârste între 16 şi 18 ani. Israelul are cea mai rapidă rată de vaccinare din lume.

Importând regulat vaccinuri Pfizer, Israelul a administrat cel puţin o doză la peste 25% din populaţia de 9 milioane de persoane, începând din 19 decembrie, potrivit Ministerului Sănătăţii.

Ţara se află începând din 27 decembrie în a treia carantină, pe care autorităţile intenţionează să o ridice la sfârşitul lunii ianuarie. Criticii afirmă că guvernul a gestionat incorect criza, neavând o strategie pe termen lung. Ministrul Educaţiei, Yoav Galant, a declarat la Ynet TV că este prematur de afirmat dacă vor putea fi deschise şcolile luna viitoare.