Este recomandată purtarea măștii de protecție şi respectarea regulilor de distanţare socială chiar și după administrarea celei de-a doua doze de vaccin anti-Covid-19, precizează Ministerul Sănătăţii într-o informare transmisă duminică.

Pastila de informareFoto: Ministerul Sanatatii

„Chiar și după ce vi s-a administrat a doua doză de vaccin, este recomandat să continuați să purtați masca de protecție și să respectați regulile de distanțare socială. Vaccinul vă protejează pe dumneavoastră, purtarea măștii îi protejează pe cei din jur care nu au fost încă vaccinați”, arată ministerul într-un mesaj postat pe Facebook, în cadrul campaniei de informare derulate împreună cu Observatorul Român de Sănătate și Misreport.

MS explică faptul că, „până în acest moment, în studiile clinice s-a urmărit dacă vaccinarea previne formele simptomatice de Covid-19, nu a fost studiat dacă este prevenită și infecția asimptomatică. Din acest motiv, cercetătorii încă nu știu dacă o persoană vaccinată se poate infecta asimptomatic și poate transmite mai departe virusul”.

Precizările Ministerul Sănătăţii:

„- De ce trebuie să continuați să purtați mască?

- Nu se cunoaște încă gradul de eficacitate al celor două vaccinuri împotriva infecțiilor asimptomatice. Nu există suficiente studii care să indice dacă o persoană vaccinată poate să fie purtătoare a virusului și care este riscul de transmisie a SARS-CoV-2. Este posibil ca o persoană vaccinată asimptomatică să poată răspândi virusul și, astfel, să infecteze o persoană nevaccinată.

- Veți obține un nivel crescut al imunității în aproximativ două săptămâni numai după administrarea celei de-a doua doze de vaccin (rapel). Până când trec aceste două săptămâni de la administrarea celei de-a doua doze de vaccin vă puteți infecta și dezvolta formele severe de Covid-19.

- Vaccinul nu garantează imunitate 100%. Eficacitatea în prevenirea bolii Covid-19 este de 95% pentru vaccinul BioNTech-Pfizer și de 94.1% pentru vaccinul Moderna.

- Instituțiile de Sănătate Publică din lume, inclusiv din România, continuă să monitorizeze gradul și modalitatea de răspândire a virusului pe măsură ce tot mai multe persoane sunt vaccinate. Autoritățile publice recomandă în continuare să ne spălăm des pe mâini, să evităm spațiile aglomerate, să purtăm mască de protecție și să respectăm distanțarea socială.”