În prima noapte în care s-au aplicat restricţii de circulaţie în Olanda s-au produs altercaţii între manifestanţi şi poliţie în oraşul Urk, în nord-vestul ţării, care s-au soldat cu mai multe arestări, cu zeci de amenzi şi cu declararea stării de urgenţă municipală, scrie duminică agenția EFE, citată de Agerpres.

Coronavirus OlandaFoto: Paulo Amorim / VWPics / Alamy / Alamy / Profimedia

Tulburările au avut loc în zona portuară din Urk, municipiu din provincia Flevoland, în nord-vestul Olandei, şi au început după intrarea în vigoare a restricţiilor de circulaţie, sâmbătă, la ora locală 21:00, cu o manifestaţie anti-restricţii la care au participat zeci de persoane.

Protestatarii au circulat cu maşinile, claxonând insistent, şi au provocat un incendiu la unul dintre punctele mobile instalate de agenţia sanitară regională (GGD) pentru realizarea de teste PCR de detectare a coronavirusului pentru locuitorii municipiului.

„Este o noapte dramatică. Îmi este ruşine de ceea ce s-a întâmplat. În acest moment şi în calitate de primar, împreună cu şeful poliţiei şi cu procurorul, am o singură cale: să declar situaţie de urgenţă şi să trimit poliţia anti-revolte. Vrem pace şi calm la Urk”, declara duminică dimineaţa primarul Cees van den Bos.

Declararea unei „situaţii de urgenţă” (noodbevel, în flamandă - n.r.) se produce doar în caz de tulburări, dezastre sau accidente majore, şi îi permite primarului să emită toate dispoziţiile pe care le consideră necesare pentru a păstra ordinea publică şi a limita pericolul, ceea ce în cazul de faţă a inclus mobilizarea poliţiei anti-revoltă şi a poliţiei militare, care totuşi nu au fost nevoite să intervină.

Participanţii la protest, convocat prin reţelele sociale şi despre care poliţia ştia, au incendiat punctul de testare pentru coronavirus, au lansat artificii şi pietre în direcţia agenţilor care încercau să controleze situaţia şi au avariat mai multe maşini ale poliţiei.

Într-un comunicat comun, municipalitatea, poliţia şi procuratura şi-au exprimat indignarea pentru cele întâmplate şi au apreciat că „în această noapte a fost activ un grup de scandalagii care a distrus pacea în Urk, cu un comportament care nu poate fi descris în cuvinte”, şi cu gesturi precum incendierea, care a fost „o palmă dată în special angajaţilor GGD, care fac tot posibilul, de la centrul lor de testare, să-i ajute pe locuitori”.

Situaţia a fost ceva mai calmă în restul ţării, în ciuda numeroaselor amenzi aplicate de autorităţi cetăţenilor care nu au respectat restricţiile de circulaţie. La un control pe o autostradă din apropiere de Zaltbommel, localitate în provincia Gelderland, poliţia a aplicat cel puţin 45 de amenzi sâmbătă noaptea.

Şi zonele centrale ale oraşelor Amsterdam şi Eindhoven au fost declarate duminică la prânz „zone de risc” pentru securitate. Un protest împotriva măsurilor de carantină este preconizat să se desfăşoare duminică după-amiază în Piaţa Muzeului din Amsterdam, iar faptul că primarul Femke Halsema a declarat „zonă de risc” permite poliţiei să percheziţioneze oamenii să nu aibă arme, scrie Reuters.

Restricţiile de circulaţie au intrat în vigoare în noaptea de sâmbătă spre duminică şi sunt primele măsuri de acest tip impuse în Olanda din martie anul trecut. Până acum, distanţarea fizică şi izolarea la domiciliu aveau titlu de „recomandare”, iar oamenii puteau ieşi din casă la orice oră fără a-şi justifica deplasarea.

Poliţia olandeză a anunţat că a arestat 25 de persoane şi a aplicat 3.600 de amenzi, potrivit Reuters. Potrivit poliţiei, persoanele arestate fie au refuzat să plece acasă, fie au comis acte de violenţă.