Posibil focar de infectare cu noua tulpină COVID-19 din Marea Britanie, la o școală din București: 9 contacți ai unuia dintre cei doi pacienți confirmați ieri cu noua tulpină au fost testați pozitiv cu SARS-CoV2 și se așteaptă confirmarea că este vorba despre noua tulpină. Pacientul confirmat ieri cu noua tulpină lucrează la o școală din București. Pentru 9 contacți ai acestuia, testați și ei pozitiv, se așteaptă analize mai amănunțite - confirmarea că este sau nu vorba despre noua tulpină.

Coronavirus RomaniaFoto: Geopix / Alamy / Alamy / Profimedia

În România au fost confirmate până acum, în total, 3 cazuri de infectare cu noua tulpină. Două dintre ele au fost confirmate ieri, iar cei 9 pacienți testați pozitiv pentru care se face acum secvențiere pentru noua tulpină sunt contacții unuia dintre cazurile confirmate ieri.

9 din 10 persoane testate - contacți ai unuia dintre pacienții depistați în cursul zilei de vineri cu noua tulpină SARS-CoV-2, varianta B.1.1.7 cu originea în Marea Britanie - au fost depistate pozitiv la testul RT-PCR, anunță Ministerul Sănătății.

Ministerul Sănătății precizează că în cadrul unității de învățământ au fost confirmate cu infecția SARS-CoV 2 un număr de 4 persoane (1 caz confirmat pe data de 14.01.2021 și 3 cazuri în data de 18.01.2021).

În 22.01.2021 au fost testate la Institutul de Boli Infecțioase Matei Balș 10 persoane (cele 4 confirmate și 6 contacți direcți ai acestora). Dintre cele 10 persoane testate, un număr de 9 au fost pozitive la testul RT-PCR.

Confirmarea se va face prin secvențiere în următoarele zile.

Persoanele depistate pozitiv sunt fără istoric de călătorie în străinătate.

Măsuri luate de către Direcția de Sănătate Publică București:

  • Școala a fost închisă, iar pe data de 25.01.2021 se va realiza dezinfecție generală, inclusiv nebulizare.
  • Au fost luate măsurile de izolare/carantinare pentru cazuri / contacții cazurilor.

"Având în vedere contagiozitatea ridicată a noii tulpini, îndemnul nostru este pentru prudență. Numărul cazurilor este în creștere în foarte multe țări europene și riscul unui nou val al pandemiei este mare și pentru țara noastră. Orice măsuri de relaxare, inclusiv redeschiderea școlilor, pot fi puse în pericol de câteva focare precum cel din școala bucureșteană", a declarat Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

Ministerul Sănătății reamintește importanța respectării măsurilor de prevenție: purtarea corectă a măștii de protecție, evitarea zonelor aglomerate, distanțarea fizică și igiena mâinilor, realizarea testelor COVID-19 și raportarea celor pozitive pentru persoanele care prezintă simptome (febră, tuse uscată, oboseală, mialgii).

Evaluarea riscului general asociat cu răspândirea noilor tulpini în comunitate a fost crescut de Centrul European de Prevenire și Control a Bolilor (ECDC) în urmă cu două zile la ridicat / foarte ridicat, amintește Ministerul Sănătății.