1.205 de doze de vaccin antiCOVID-19 au fost irosite de la începutul campaniei de vaccinare în România și până pe 21 ianuarie. Cele mai multe pierderi s-au înregistrat în județul Cluj.
„Până la 21 ianuarie inclusiv, s-au înregistrat 1.205 pierdute (0.29% din totalul dozelor utilizate), din motive neimputabile. Aceste motive au fost: deteriorarea flacoanelor, prin spargere, reconstituirea greșită și devierea de la condițiile de temperatură pentru asigurarea stabilității optime a vaccinului, atât înainte, cât și după reconstituire”, a precizat, la solicitarea HotNews.ro, Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19.
Cele mai multe doze irosite au fost la Cluj, respectiv 295 (24,5%), București - 202 (16,8%), Iași - 195 (16,2%) și Hunedoara - 108 (9%).
Potrivit sursei citate, pentru implementarea programelor naționale de sănătate finanțate din bugetul Ministerului Sănătății sunt admise pierderi sau scăderi cantitative de medicamente, vaccinuri, reactivi și altele asemenea în limitele maxime de perisabilitate după cum urmează:
a) 5% în cazul vaccinurilor monodoză;
b) 10% în cazul vaccinurilor liofilizate sau lichide care conțin 2 - 6 doze;
c) 50% în cazul vaccinurilor liofilizate care conțin 10 - 20 doze;
d) 5% în alte cazuri decât cele prevăzute la lit. a)-c).
e) 25% în cazul vaccinurilor lichide care conțin 10 - 20 doze.
Astfel, în cazul vaccinului împotriva COVID-19 ”Comirnaty” / Pfizer BioNTechi pierderea admisă e de 10% (maxim acceptată).
Pentru evitarea pierderilor de vaccin, Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 recomandă estimarea corectă a necesarului de doze pentru centrul de vaccinare pe o perioadă de circa trei zile și respectarea programărilor.
Atunci când, spre sfârșitul programului, rămân flacoane neutilizate, în funcție de numărul de persoane din lista de programare se va decide reconstituirea sau nu a flaconului multidoză. De asemenea, coordonatorul centrului de vaccinare poate opta ca, înainte de finalizarea programului, să mobilizeze alte persoane programate în zilele următoare, mai arată sursa citată.
Potrivit raportărilor oficiale, până pe 21 ianuarie, ora 17.00 fuseseră administrate 348.408 doze de vaccin Pfizer-BioNTech.
Dar conditiile de păstrare a vaccinului sunt varza peste tot!
Iar centree de vaccinare sunt prost semnalizare sau deloc.
Iar daca mai adaug ca nu am INCREDERE in personalul care vaccineaza o sa primesc minisuri.
Degeaba.
Am aflat ieri ca daca ajungi la vaccinare nu vezi ac sigilat, nu vezi cum împarte vaccinul in 6 ( SASE) ca de fapt poate sa-l împarte in 7.
Nimic transparent !
Eu ca pacient la vaccinare nu am SIGURANTA ca exista corectitudine in actul medical.
Sunt o persoana Pro Vaccin dar am serioase semne de intrebare asupra derulării actului medical.
Nu vorbesc de organizare impecabilă pentru ca in Romania e imposibil ca acest lucru sa se intample.
La un centru de vaccinare oricand intervine cineva, peste rand de ex. un Polițist Local sau Unul cu ochi albadtri sa-si bage amanta la vaccinat.
Repet nu e nimic transparent la efectuarea actului medical in sine.
Apare de nu stiu unde o seinga cu in vaccin pastrat cine stie cum!
Hai la injectat!
Ma gândesc ca urmare acestui proces, va apare un studiu peste vreun an care sa arate ca eficienta vaccinului a fost redusa datorită nerespectării condițiilor de păstrare si vaccinare.
Efectul razelor de lună asupra galoşilor de gumă.
Comentat azi la 12.39.
Vedem daca Maine e vizibil coment.
Adică operativ!
Se vede ca ai doua nume sub care aberezi!
Mai mult cred ca te droghezi sa aberezi!
Ritmul de vaccinare e destul de bun si organizarea nu e mai proasta ca in multe tari dezvoltate.
Nu ai cum sa ''distrugi''atatea doze,sa fim seriosi numai prostii pot crede asa ceva.
Acele doze au fost subtilizate si folosite de securisti si tot felul de smecheri pentru a se vaccina.
MINCIUNA este politica de stat in aceasta TARA ESUATA.