​1.205 de doze de vaccin antiCOVID-19 au fost irosite de la începutul campaniei de vaccinare în România și până pe 21 ianuarie. Cele mai multe pierderi s-au înregistrat în județul Cluj.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Până la 21 ianuarie inclusiv, s-au înregistrat 1.205 pierdute (0.29% din totalul dozelor utilizate), din motive neimputabile. Aceste motive au fost: deteriorarea flacoanelor, prin spargere, reconstituirea greșită și devierea de la condițiile de temperatură pentru asigurarea stabilității optime a vaccinului, atât înainte, cât și după reconstituire”, a precizat, la solicitarea HotNews.ro, Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19.

Cele mai multe doze irosite au fost la Cluj, respectiv 295 (24,5%), București - 202 (16,8%), Iași - 195 (16,2%) și Hunedoara - 108 (9%).

Potrivit sursei citate, pentru implementarea programelor naționale de sănătate finanțate din bugetul Ministerului Sănătății sunt admise pierderi sau scăderi cantitative de medicamente, vaccinuri, reactivi și altele asemenea în limitele maxime de perisabilitate după cum urmează:

a) 5% în cazul vaccinurilor monodoză;

b) 10% în cazul vaccinurilor liofilizate sau lichide care conțin 2 - 6 doze;

c) 50% în cazul vaccinurilor liofilizate care conțin 10 - 20 doze;

d) 5% în alte cazuri decât cele prevăzute la lit. a)-c).

e) 25% în cazul vaccinurilor lichide care conțin 10 - 20 doze.

Astfel, în cazul vaccinului împotriva COVID-19 ”Comirnaty” / Pfizer BioNTechi pierderea admisă e de 10% (maxim acceptată).

Pentru evitarea pierderilor de vaccin, Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 recomandă estimarea corectă a necesarului de doze pentru centrul de vaccinare pe o perioadă de circa trei zile și respectarea programărilor.

Atunci când, spre sfârșitul programului, rămân flacoane neutilizate, în funcție de numărul de persoane din lista de programare se va decide reconstituirea sau nu a flaconului multidoză. De asemenea, coordonatorul centrului de vaccinare poate opta ca, înainte de finalizarea programului, să mobilizeze alte persoane programate în zilele următoare, mai arată sursa citată.

Potrivit raportărilor oficiale, până pe 21 ianuarie, ora 17.00 fuseseră administrate 348.408 doze de vaccin Pfizer-BioNTech.