Cazurile de reacție alergică severă la vaccinul împotriva Covid-19 produs de Moderna sunt ”rare” și nu au afectat decât 10 persoane din cele peste 4 milioane de doze administrate în SUA, au declarat autoritățile sanitare americane, potrivit AFP.

Vaccinuri ModernaFoto: MApN

Niciunul dintre aceste 10 cazuri nu a dus la decese.

”Pe baza verificărilor preliminare, șocurile anafilactice (reacție alergică gravă) după injecția cu vaccinul Moderna contra Covid-19 sunt un eveniment rar”, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din Statele Unite.

Principala agenție federală americană din domeniu a studiat, în perioada 21 decembrie – 10 ianuarie, 108 cazuri de posibile reacții alergice din cele 4.041.396 administrate.

Doar 10 cazuri s-au dovedit a fi șocuri anafilactice, dintre care șase au necesitat spitalizare, iar patru au fost tratate într-un serviciu de urgență.

Astfel, este vorba de 2,5 șocuri anafilactice la milionul de injectări, mai puțin decât cele 11,1 șocuri la milionul de doze administrate din cazul Pfizer, cifră dintr-un studiu anterior al CDC.

Dintre cele 10 cazuri, nouă persoane aveau antecedente cunoscute de reacții alergice, la anumite medicamente sau alimente, nu și la vaccinuri.

Simptomele s-au manifestat în primele 15 minute la nouă dintre cele 10 persoane, iar la una după 30 de minute.

De notat că toate cele 10 cazuri de reacții alergice severe au fost consemnate la femei, acestea având vârste între 31 și 63 de ani.

O astfel de situație a fost observată și la reacțiile alergice la vaccinul Pfizer, dar ar putea fi influențată de faptul că femeile au reprezentat două treimi din numărul persoanelor vaccinate.