Persoanele care călătoresc din state europene pot intra pe teritoriul Franţei, începând din 24 ianuarie, ora locală 00.00, cu condiţia prezentării unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 efectuat cu maximum 72 de ore înaintea deplasării, a informat Ministerul român al Afacerilor Externe.

Verificarea temperaturii pe aeroportFoto: Roberto Monaldo/LaPress via Profimedia Images

Potrivit unui comunicat transmis vineri de MAE și citat de Agerpres, autorităţile de la Paris au anunţat noile măsuri privind condiţiile de intrare pe teritoriul Franţei metropolitane, în contextul pandemiei de COVID-19.

„Conform informaţiilor comunicate public de către autorităţile franceze, persoanele care călătoresc din state europene în Franţa pot intra pe teritoriul acestui stat cu condiţia prezentării unui test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 72 de ore înaintea deplasării. Sunt exceptate de la măsura obligatorie a prezentării unui test negativ pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 lucrătorii transfrontalieri şi transportatorii rutieri. Autorităţile franceze urmează să facă precizări suplimentare cu privire la noile măsuri restrictive anunţate”, se precizează în comunicat.

Franţa spune că noile restricţii de intrare pe teritoriul său sunt necesare în contextul pandemiei

Noile cerinţe de intrare în Franţa pentru cetăţenii altor state europene nu sunt „politici de frontieră, ci politici de sănătate”, a declarat vineri Clement Beaune, secretar de stat pentru Afaceri Europene, relatează DPA și Agerpres.

Într-o declaraţie pentru postul de televiziune Europe 1, el a spus că verificările la frontieră, care vor intra în vigoare duminică, sunt necesare din cauza pericolului reprezentat de cele mai noi mutaţii ale coronavirusului.

Odată ce vor intra în vigoare, orice persoană din altă ţară UE care doreşte să intre în Franţa va trebui să prezinte un test negativ pentru coronavirus, făcut în ultimele 72 de ore. Vor exista excepţii pentru cei care locuiesc în zonele de frontieră şi cei care transportă mărfuri.

Nu este clar dacă lista de excepţii se va extinde. Ministerul francez de Externe nu a postat încă nicio informaţie despre noile reguli. Potrivit FranceInfo, noile reguli se vor aplica şi pentru persoane din ţări din Europa care nu fac parte din UE.

Beaune a spus că regulile au fost elaborate în coordonare cu alte ţări europene. Există deja o cerinţă de testare pentru cei care sosesc din ţări din afara UE, care trebuie să se izoleze timp de şapte zile de la sosire.