Măștile de pânză (nonchirurgicale) sunt încă la fel de eficiente ca oricând, chiar și în fața variantelor mai noi ale coronavirusului, deoarece modul de transmitere este același, a declarat OMS vineri, care nu intenționează să-și schimbe recomandările.

Masti coronavirusFoto: Robin Utrecht / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Măștile din stofă, non-chirurgicale, pot fi utilizate de toate persoanele cu vârsta sub 60 de ani care nu au probleme de sănătate deosebite”, a declarat Maria Van Kerkhove, responsabilă OMS cu gestionarea pandemiei.

„În zonele în care circulă virusul, trebuie purtate măști atunci când oamenii sunt înghesuiți și devine imposibil să stai la cel puțin un metru distanță unul de celălalt, precum și în camere cu ventilație slabă sau slabă”, a adăugat ea.

Germania și Austria tocmai au impus măști medicale (chirurgicale sau FFP2) în magazine și transporturi.

Guvernul francez cere populației sa să nu se mai folosească anumite măști de țesătură, inclusiv cele de casă, considerate insuficient filtrante în fața apariției unor noi variante mai contagioase ale coronavirusului.

„Țările sunt libere să ia măsurile pe care le consideră necesare”, a continuat Maria Van Kerkhove.

Cu toate acestea, chiar și în cazul variantelor care pot fi mai contagioase, „nu avem nicio indicație care să sugereze că modul de transmitere s-ar fi schimbat”, a argumentat responsabilul cu gestionarea pandemiei la OMS.

De aceea, a explicat ea, în ceea ce privește recomandările în vigoare, „nu intenționăm să le modificăm în această etapă”.