Laboratorul american Pfizer, care a dezvoltat împreună cu germanii de la BioNtech unul dintre primele două vaccinuri împotriva Covid-19 autorizate în Europa, consideră acum că fiecare flacon conține șase doze, față de cinci anterior. Această actualizare este controversată în rândul personalului medical, potrivit AFP.

Vaccinul Pfizer-BioNTechFoto: IPA / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Câte doze?

Până de curând, fiecare fiolă de vaccin "Comirnaty" Pfizer-BioNtech conținea oficial cinci doze. În detaliu, site-ul dedicat Comirnaty specifică faptul că vaccinul dezghețat trebuie diluat folosind 1,8 ml soluție injectabilă de clorură de sodiu.

„După diluare, flaconul conține 2,25 ml”, indică laboratoarele. La o rată de 0,3 ml pe doză, ar fi deci 7 doze pe care, teoretic, ar fi posibil să le extragem. Lucrătorii sanitari și-au dat seama că ar putea - în condiții specifice - să primească cel puțin o a șasea doză în fiecare flacon, sperând să poată imuniza mai mult.

Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a actualizat etichetarea europeană a Cominarty pe 8 ianuarie pentru a indica faptul că flacoanele conțin șase doze. Această autorizație este valabilă pentru statele membre ale Uniunii Europene. FDA, agenția americană pentru medicamente, a aprobat, de asemenea, utilizarea acestei a șasea doze, spune Pfizer.

Ce spune Pfizer?

Laboratorul evidențiază cererea puternică de vaccin. „Obiectivul nostru inițial de 1,3 miliarde de doze de vaccin a fost revizuit în sus pentru a ajunge la 2 miliarde de doze până la sfârșitul anului 2021”, spune el acum.

Aceste prognoze se bazează în special pe actualizarea etichetării europene, dar și pe „îmbunătățirea continuă a proceselor de producție, extinderea instalațiilor noastre actuale”.

În orice caz, grupul subliniază că își va păstra angajamentele de livrare „în conformitate cu comenzile care au fost plasate”. Cu toate acestea, „comenzile s-au bazat întotdeauna pe un număr total de doze și nu pe flacoane”. Concret, acest lucru înseamnă că Pfizer-BioNtech va livra mai puține flacoane clienților lor la același preț.

În Europa, au fost comandate de la ei 600 de milioane de doze. În timp ce detaliile acordurilor comerciale sunt confidențiale, o indiscreție a secretarului de stat belgian Eva De Bleeker a dezvăluit că prețul unei doze de vaccin Pfizer s-ar putea ridica la 12 euro.

Șase doze? Nu este garantat

Dar obținerea a șase doze, nu cinci, pe flacon poate fi dificilă. Conform prospectului de vaccin Pfizer-BioNTech, acest lucru necesită o seringă cu un „spațiu mort” foarte mic (mai puțin de 35 de microlitri). „Spațiul mort” este volumul care rămâne în seringă după ce pistonul său este complet apăsat.

Ideal este să folosiți o seringă sertizată (al cărei ac nu este detașabil). Cu toate acestea, acesta nu este cel cu care lucrătorii sanitari sunt echipați standard.

În plus, instrucțiunile Pfizer interzic amestecarea restului conținutului mai multor flacoane pentru a obține o doză suplimentară (numită „grupare”).

Prin urmare, medicii contestă faptul că a șasea doză este acum considerată standard, în timp ce anterior era doar un bonus.

În aceste condiții, dacă Pfizer livrează mai puține flacoane decât se preconiza inițial, „vom vaccina mai puțini oameni decât planificați”, își face griji medicii francezi.

"Livrările se fac în flacoane. Subiectul numărului de doze pe flacon nu schimbă nimic pentru industrie. Trebuie să își onoreze angajamentele", a declarat secretarul de stat francez pentru afaceri europene Clément Beaune la BFM TV.