Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează vineri că autoritățile americane au anunțat noi măsuri privind condițiile de intrare pe teritoriul Statelor Unite, în contextul pandemiei de Covid-19. Noile măsuri vor intra în vigoare începând din 26 ianuarie.

Aeroport pandemie coronavirusFoto: Evening Standard / Eyevine / Profimedia

Astfel, conform informațiilor comunicate public de către Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA (Centers for Disease Control and Prevention – CDC), toate persoanele care sosesc în Statele Unite ale Americii pe cale aeriană trebuie să prezinte la îmbarcare un test cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 sau un document care să ateste faptul că persoanele în cauză au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2, fiind în prezent vindecate.

Testul pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 trebuie efectuat cu maximum 72 de ore (3 zile) anterior sosirii în Statele Unite ale Americii, fiind acceptate atât testele moleculare, cât și testele antigen, iar documentul care atestă rezultatul negativ al testării trebuie prezentat în format tipărit.

„Reprezentanții companiilor aeriene nu vor permite îmbarcarea persoanelor care refuză prezentarea documentelor solicitate de autoritățile americane”, precizează MAE.

Măsura se aplică tuturor persoanelor cu vârsta de peste 2 ani, inclusiv cetățenilor americani, rezidenților permanenți și cetățenilor aflați în tranzit.

Totodată, MAE precizează că autoritățile federale americane recomandă ca persoanele care intră în Statele Unite să se testeze după o perioadă de 3 până la 5 zile de la sosire și să rămână în autoizolare la domiciliu/reședință pentru o perioadă de 7 zile din momentul intrării pe teritoriul SUA.

Informații complete privind restricțiile care vor intra în vigoare la data de 26 ianuarie a.c. sunt disponibile pe pagina www.cdc.gov.

MAE reamintește că cetățenii români pot călători în SUA în baza vizelor deținute, perioada de ședere fiind reglementată de tipul de viză și calitatea în care se face deplasarea. Totodată, MAE recomandă verificarea eventualelor restricții aplicabile călătoriei, în funcție de statele tranzitate către Statele Unite, disponibile pe pagina de internet a Departamentului de Stat al SUA, www.travel.state.gov, precum și cu compania aeriană care operează zborul, în vederea obținerii celor mai recente informații.