Sunt cazuri de Covid-19 care nu se raportează, iar autoritățile cunosc acest lucru, a declarat, vineri, șeful DSU, Raed Arafat, potrivit Mediafax. Acesta spune că situația este „încă” sub control.

HotNews.roFoto: Hotnews

Arafat a spus că mulți dintre cei care ies pozitivi în urma testării cu teste antigen rămân acasă și nu raportează.

„Sunt cazuri care nu se raportează. Asta știm, pentru că sunt unii care fac teste antigen, teste rapide acasă și sunt pozitive și rămân acasă. Cum aveam înainte pe cei care aveau simptome ușoare și nu mergeau să se testeze, refuzau să se testeze. Acum se testează acasă și rămân acasă, în cazul fericit. Unii dintre ei poate nu respectă regulile și nu rămân acasă. Cu testele PCR suntem pe la 30.000, dacă nu greșesc, pe zi, la care se adaugă câteva mii de teste antigenice rapide. Rata de pozitivare am văzut că este totuși menținută la un nivel mai mic decât înainte”, a spus șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU).

Raed Arafat spune că indicatorii după care se ghidează sunt „foarte buni” pentru a urmări situația în țară.

Potrivit lui Arafat, ocuparea paturilor de ATI a rămas pe un platou și are chiar o scădere.

„Scăderea e lentă, mică, dar arată că situaţia e totuşi sub control. Astăzi suntem sub 1.000 de cazuri în terapie intensivă. Locurile de internare pe cazurile intermediare în spitale sunt din nou într-o relativă scădere”, a mai spus șeful DSU.

Acesta a precizat că situația „este, încă, sub control” în România și acest lucru poate rămâne cel puțin la fel dacă fiecare dintre cetățeni va respecta măsurile legale.

„Aceşti indicatori ne arată că situaţia nu e aşa de rea, în ideea în care ar fi plin de cazuri de care nu ştim, pentru că, dacă era plin de cazuri de care nu ştim, acest lucru trebuia să producă impact pe terapie intensivă şi pe locurile de internare, trebuia să se vadă (...). Da, există cazuri de care nu ştim, dar situaţia la acest moment încă e sub control. Spun încă, pentru că tulpina nouă poate oricând să preia controlul şi să fie predominantă şi să înceapă să crească numărul cazurilor vertiginos”, a declarat Raed Arafat, potrivit Agerpres.

Raed Arafat: Testele rapide din farmacii, o soluţie măcar de autocontrol

Şeful DSU a mai declarat că testele rapide Covid-19 din farmacii reprezintă o soluţie „măcar de autocontrol”. Întrebat de jurnalişti dacă s-a gândit să le retragă din farmacii, Arafat a spus că, dacă s-ar lua o astfel de decizie, s-ar putea ca cei care se testează pentru simptome uşoare să nu o mai facă.

„Preferabil să se testeze, să rămână acasă decât să nu se testeze deloc, deci retragerea testelor rapide de la farmacii şi păstrarea lor numai pe linia oficială nu garantează că toţi care au simptome şi care sunt curioşi să vadă că sunt pozitivi sau nu vor merge la testare, aşa că este o soluţie totuşi măcar de autocontrol, că dacă m-am văzut că sunt pozitiv măcar să stau acasă şi să mă izolez de familia mea”, a afirmat Raed Arafat.