Încă doi români sunt infectați cu noua tulpină COVID-19 din Marea Britanie. Ambii pacienți sunt din București și niciunul dintre ei nu a călătorit în afara țării. Pacienții sunt în stare generală bună, se află izolați la domiciliu și sunt supravegheați de medicul de familie. Principala diferență este că noua tulpină este mult mai contagioasă decât cele vechi.

Coronavirus RomaniaFoto: Geopix / Alamy / Alamy / Profimedia

Procedurile de secvențiere pentru ambele cazuri au început miercuri și au fost finalizate în această după-amiază. În prezent, și alte teste de secvențializare sunt în prelucrare în cadrul laboratorului Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș, cu rezultate în curs.

Ministerul Sănătății recomandă populației să ceară testarea pentru COVID-19 la primele simptome ale bolii.

Având în vedere contagiozitatea mai mare a acestei tulpini, în paralel cu Campania națională de vaccinare, măsurile de protecție rămân la fel de importante: purtarea corectă a măștii de protecție, evitarea zonelor aglomerate, distanțarea socială și igiena mâinilor, amintește Ministerul Sănătății.

În plus, având în vedere apariția noii tulpini în București, Ministerul Sănătății a recomandat astăzi Comitetului Municipiului București pentru Situații de Urgență (CMBSU) amânarea deciziilor de relaxare.