​Guvernul brazilian a anunţat joi că va primi vineri două milioane de doze din vaccinul britanic AstraZeneca/Oxford produs în India, ceea ce îi va permite să mărească viteza campaniei sale de vaccinare împotriva COVID-19, notează AFP, preluată de Agerpres.

Coronavirus BraziliaFoto: Fernando Souza / Zuma Press / Profimedia

"Vineri la sfârşitul după-amiezii urmează să sosească în Brazilia două milioane de doze AstraZeneca", a anunţat Ministerul Sănătăţii într-un scurt comunicat.

Iniţial, aceste doze trebuiau să sosească săptămâna trecută în Brazilia. Preşedintele Jair Bolsonaro a pus această întârziere pe seama "presiunilor politice" exercitate asupra guvernului condus de premierul indian Narendra Modi pentru a acorda prioritate campaniei de vaccinare din ţara sa.

Brazilia, care numără 212 milioane de locuitori, este după Statele Unite cea mai îndoliată ţară din lume de pandemia de coronavirus, cu peste 214.000 de morţi.

Guvernul brazilian a mizat pe acest vaccin pus la punct de compania anglo-suedeză AstraZaneca în colaborare de Universitatea Oxford pentru a lansa campania de vaccinare.

Duminică, a fost nevoită să se mulţumească, pentru lansare, cu şase milioane de doze de CoronaVac, produs de compania chineză Sinovac în colaborare cu Institutul Butantan din Sao Paolo.