Regiunea Madrid a anunțat joi că suspendă temporar vaccinarea anti-Covid a angajaților din sistemul de săntate, invocând o lipsă de doze pentru care dă vina pe guvernul spaniol, pe care îl critică în mod regulat pentru gestionarea pandemiei, relatează AFP.

Coronavirus MadridFoto: Jorge Sanz / Zuma Press / Profimedia

Regiunea „se confruntă deja cu o criză a vaccinurilor (...) Madrid nu are doze pentru a vaccina mai mulți lucrători din domeniul sănătății din prima linie”, a declarat consilierul pentru sănătate din Madrid, Enrique Ruiz Escudero, în cadrul Adunării regionale.

Ruiz Escudero, membru al Partidului Popular (conservator), a dat vina pentru situația „gestionării defectuoase” pe guvernul național al socialistului Pedro Sanchez, pe care îl acuză că a lezat Madridul când vine vorba de distribuția vaccinurilor.

Conform informațiilor de la Ministerul Sănătății, Madrid a primit 176.000 de doze, sau 13%, din cele 1,3 milioane distribuite către cele 17 comunități autonome ale țării, pentru o populație care reprezintă 14% din totalul Spaniei.

Distribuția se face pe „criterii corecte”, a asigurat secretarul general al sănătății digitale al guvernului național, Alfredo González, adăugând că regiunea Madrid „are un stoc de aproximativ 30.000 de doze”, în măsura în care a administrat doar 142.000 de vaccinuri.

În cadrul guvernului, opoziția de stânga a atribuit suspendarea vaccinării pe gestonarea proastă din regiune, una dintre cele care a administrat cele mai puține vaccinuri în raport cu numărul de doze primite.

De la începutul primului val, regiunea capitalei spaniole a devenit epicentrul epidemiei din țară, concentrând o cincime din cele 2,4 milioane de persoane infectate și 55.000 de decese înregistrate.