Cuba speră să producă 100 de milioane de doze din vaccinul său împotriva coronavirusului în 2021 și să-și imunizeze întreaga populație în acest an, a anunțat miercuri directorul Institutului Finlay, care condice două dintre cele patru proiecte aflate în stadiul studiilor clinice, potrivit AFP.

Coronavirus CubaFoto: YAMIL LAGE / AFP / Profimedia

„Avem capacitatea de a produce 100 de milioane de doze” de Soberana 2, cel mai avansat produs, a declarat dr. Vicente Vérez într-o conferință de presă, adăugând că „faza de producție” a început deja.

Și „dacă totul merge bine, anul acesta întreaga populație cubaneză va fi vaccinată”.

Luni, Soberana 2 a trecut la faza IIb, care implică 900 de voluntari. Dacă va avea succes, va intra în faza III (ultima înainte de aprobare), cu 150.000 de voluntari, în martie.

Institutul Finlay a semnat recent un acord cu Institutul Pasteur din Iran pentru ca această din urmă țară să participe la această fază III.

Soberana 1, aflată în prezent în faza I, ar trebui să treacă la „faza II-III” în februarie și va fi, de asemenea, testat la persoanele care se recuperează din boală, potrivit dr. Pérez.

„Vom începe în februarie un studiu clinic asupra populației pediatrice”, astfel încât vaccinul să poată fi administrat și copiilor, a mai precizat el.

Obiectivul este lansarea campaniei generale de vaccinare în prima jumătate a anului: pentru cubanezi, vaccinul ar fi gratuit, dar nu obligatoriu. De asemenea, ar fi oferit ca „opțiune” turiștilor care vizitează insula, a spus dr. Vérez.

În total, sunt în curs de pregătire patru vaccinuri: Soberana 1 și 2, Abdala și Mambisa, toate în faza de studiu clinic (faza I sau II). Primele trei sunt administrate prin injecție, a patra prin spray nazal.

Soberana 1 și 2 sunt dezvoltate de Institutul Finlay, Abdala și Mambisa de către Centrul de Inginerie genetică și biotehnologie (CIGB).

Dacă vreunul dintre aceste proiecte va ajunge la faza finală, acesta ar fi primul vaccin anti-Covid conceput și produs în America Latină.

Chiar dacă se confruntă cu o revenire recentă a cazurilor, țara rămâne una dintre cele mai puțin afectate în regiune de pandemie, cu 19.122 de cazuri, inclusiv 180 de decese, pentru 11,2 milioane de locuitori.