Copiii care se întorc din străinătate împreună cu părinții lor, vaccinați împotriva COVID-19, trebuie să stea în carantină 10 zile, la sosirea în România, dacă țara din care vin are o rată mare de cazuri de COVID-19, a declarat marți medicul Florentina Furtunescu de la Institutul Național de Sănătate Publică.

Testare coronavirusFoto: ERNESTO BENAVIDES / AFP / Profimedia

Persoanele care au fost vaccinate cu ambele doze de vaccin și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la doza de rapel pot intra în România fără a mai fi supuse carantinei, potrivit unei decizii luate luni de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență.

Autoritățile responsabile cu campania de vaccinare în România au fost întrebate, luni, într-o conferință de presă la guvern, ce se întâmplă cu copiii, la revenirea în țară, în condițiile în care ei nu pot fi vaccinați împotriva COVID.

”Răspunsul variază în funcție de situația epidemiologică din țarile unde călătoresc familiile cu copii. Dacă merg într-o țară cu incidență ridicată a COVID, la întoarcerea în România copilul reprezintă un risc de a răspândi boala, este un vector. De aceea, el trebuie să fie ținut în carantină 10 zile și unul dintre părinți trebuie să stea acasă cu copilul”, a afirmat medicul Florentina Furtunescu de la Institutul Național de Sănătate Publică.