Testarea pe oameni a unui vaccin contra Covid1-9 în care sunt combinate o doză din produsul Sputnik V dezvoltat de Rusia cu o doză din cel dezvoltat de AstraZeneca împreună cu Universitatea Oxford vor începe în prima parte a lunii februarie, a declarat șeful producătorului rus de medicamente R-Pharm pentru Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

AstraZeneca anunțase, pe 11 decembrie, că va testa combinarea vaccinului său contra Covid-19 cu cel rusesc, Sputnik V, o decizie despre care savanții ruși spun că va crește mult eficacitatea produsului.

Până la acest moment au fost date puține detalii despre locurile unde se vor desfășura testele și despre modalitatea de desfășurare a acestora, dar președintele consiliului de administrație al R-Pharm, Alexei Repik, spune acum că vor începe curând.

Testele vor fi desfășurate în Azerbaidjan, Argentina, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Belarus, dar și în alte țări, a declarat Repik.

O sursă Reuters apropiată Institutului Gamaleya, care a dezvoltat Sputnik V, a confirmat că testele vor începe în prima parte a lunii februarie, adăugând că printre țările ce vor participa se numără și Ucraina.

Voluntarii care vor participa la teste vor primi mai întâi vaccinul AstraZeneca, iar după 29 de zile pe cel rusesc.

Ambele vaccinuri folosesc adenovirusuri inofensive ca vehicule ce duc instrucțiuni genetice în corpul uman cu scopul de a provoca celulele să producă anumite proteine, o abordare ce a mai fost folosită în vaccinul anti-Ebola.