Infecția anterioară cu coronavirus ar putea să ofere mai puțină protecție contra noii tulpini sud-africane, au spus oamenii de știință, adăugând că ei speră că vaccinurile funcționează contra noii variante de Sars-Cov-2, transmite Reuters.

Celule infestate cu particule de coronavirusFoto: Handout / AFP / Profimedia

Studiile arată și că noua variantă se atașează mai ușor și mai puternic de celulele umane, ceea ce explică de ce pare să se răspândească cu 50% mai rapid decât versiunile anterioare, a explicat epidemiologul sud-african Salim Abdool Karim.

”Studiile pe ser convalescent sugerează că anticorpii naturali sunt mai puțin eficienți, dar datele actuale indică faptul că noua variantă nu este mai gravă (ca efecte)”, a spus acesta.

”Avem motive să fim îngrijorați deoarece virusul a găsit o cale de a evita anticorpii anteriori”, a spus Alex Sigal, virusolog la Africa Health Research Institute.

”Lumea a subestimat virusul. Virusul poate evolua, se adaptează la noi”, a adăugat acesta.

Pe de altă parte, cercetătorii sud-africani au explicat că, din moment ce vaccinurile induc un răspuns imun de spectru larg, este puțin probabil ca mutațiile la proteina spike să anuleze efectul lor.

”Sistemele noastre imune sunt extraordinar de abile”, a spus cercetătorul Willem Hanekom.

”Alte părți ale sistemului imunitar ar putea compensa astfel încât vaccinurile să funcționeze în continuare”, a adăugat acesta.