Vaccinuri pentru date? Israelul a obținut un stoc de vaccinuri anticoronavirus de la gigantul farmaceutic Pfizer în schimbul partajării rapide a datele privind efectele acestei imunizări asupra populației, potrivit unui acord consultat luni de AFP.

Coada la vaccinare in IsraelFoto: JACK GUEZ / AFP / Profimedia

Statul evreu a lansat în urmă cu aproape o lună o campanie de vaccinare "fără precedent" împotriva Covid-19. Această campanie a permis deja administrarea primei dintre cele două doze necesare din vaccinul Pfizer-BioNtech pentru peste două dintre cele nouă milioane de locuitori, în momentul în care numeroase state occidentale se luptă pentru a primi suficiente doze.

Guvernul israelian a comandat un total de 14 milioane de doze - pentru imunizarea a șapte milioane de locuitori - de la laboratoarele Pfizer-BioNTech și Moderna. Și, în special, a obținut deja livrări de mai multe milioane de doze din prețioasele flacoane.

Potrivit presei locale, Israelul, sau "VaccineNation", a plătit peste prețul pieței pentru a se asigura de o aprovizionare suficientă și rapidă cu vaccinuri. O informație pe care autoritățile refuză să o comenteze.

Dar "startup nation", numele pe care Israelul îl folosește uneori pentru a-și reliefa valoarea în sectorul de inovare, a oferit Pfizer un acces la date rapide și pe scară mare asupra efectelor vaccinului, pentru a securiza un stoc important de doze, potrivit acordului publicat de ministerul Sănătății.

Această "colaborare" între Israel și Pfizer este prezentată drept un efort care urmărește "măsurarea și analizarea datelor epidemiologice" privind injectarea vaccinului în rândul populației.

Acordul stipulează că ministerul Sănătății depinde de un anumit ritm de "livrări" de doze Pfizer "pentru a atinge o imunitate colectivă și pentru a obține suficiente date cât mai curând posibil".

"Cele două părți recunosc că viabilitatea și succesul proiectului depind de rata și de extinderea vaccinării în Israel", arată documentul, publicat după protestele organizațiilor locale îngrijorate de partajarea datelor private.

Laboratorul de date

În Israel, cetățenii sunt înscriși la una dintre cele patru mari case de asigurări de sănătate ale țării, care contactează personal persoanele asigurate pentru a le propune un calendar de vaccinare.

Ori aceste case de asigurare dispun de vaste baze de date digitale ale persoanelor asigurate, ceea ce le permite teoretic să aprecieze eficiența sau efectele secundare potențiale ale vaccinurilor, după criterii precum vârsta sau antecedentele medicale.

Premierul Benjamin Netanyahu a recunoscut recent că statul evreu a acceptat să "partajeze cu Pfizer și cu ansamblul lumii datele statistice care pot ajuta la dezvoltarea strategiilor pentru a învinge coronavirusul".

Acordul cu Pfizer urmărește să permită Israelului să devină "prima țară din lume care scapă de coronavirus", a spus în urmă cu câteva zile șeful guvernului, care speră să repornească economia țării până la alegerile din 23 martie.

Tehilla Shwartz Altshuler, specialistă în protecția datelor private, arată că digitalizarea la scară mare a datelor din sănătate în Israel reprezintă un "atu unic".

"Într-o lună sau șase săptămâni, Israelul poate oferi Pfizer datele privind milioane de persoane", a arătat ea, susținînd însă că această partajare ar fi trebuit să facă obiectul unei dezbateri publice, în condițiile în care unii se tem că datele lor nu vor fi anonomizate.