OMS și China ar fi putut acționa mai repede la începutul epidemiei de Covid-19, au concluzionat experții independenți însărcinați cu evaluarea ripostei mondiale, pentru care propagarea virusului a beneficiat de o "epidemie în mare parte ascunsă", scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

În al doilea raport, care urmează să fie prezentat marți într-o reuniune a Organizației Mondiale a Sănătății, acest panel de experți subliniază că, având în vedere cronologia inițială a primei faze a epidemiei, "se constată că ar fi fost posibil să se acționeze mai repede pe baza primelor semne".

"Este clar pentru Grupul independent că măsurile de sănătate publică ar fi putut fi aplicate mai energic de autoritățile chineze locale și naționale în ianuarie", potrivit sursei citate.

Experții pun sub semnul întrebării lentoarea de care a dat dovadă OMS când a venit vorba de reunirea comitetului de urgență, la începutul pandemiei, și ezitările de a declara urgența sanitară internațională.

"Nu vedem clar de ce nu s-a reunit înainte de a treia săptămână din ianuarie, nici de ce nu s-a ajuns la un acord imediat asupra declarării unei urgențe de sănătate publică de interes internațional", afirmă acești experți. Este vorba de gradul de alertă cel mai ridicat pentru o epidemie.

De la începutul crizei sanitare la sfârșitul lui 2019, OMS a fost criticată dur pentru modul în care a reacționat, printre care întârzierea recomandării privind portul generalizat al măștilor. Statele Unite au acuzat în special faptul că a dat dovadă de complezență față de China.

În mai anul trecut, statele membre ale OMS au căzut de acord asupra principiului unei anchete independente, iar în iulie, șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a anunțat crearea Grupului independent însărcinat cu stabilirea unei evaluări a gestionării crizei.

Acest panel este co-prezidat de fostul premier neo-zeelandez, Helen Clark, și de fosta președintă a Liberiei, Ellen Johnson Sirleaf.

Pandemia a ucis oficial peste 2 milioane de persoane și aproape o sută de milioane de persoane au fost infectate. Aceste cifre sunt probabil subestimate.