Virusologii germani investighează o posibilă nouă variantă a coronavirusului SARS-CoV-2, detectată la o clinică din localitatea bavareză Garmisch-Partenkirchen, potrivit televiziunii publice ARD, citată luni de agenţia EFE, scrie Agerpres.

Coronavirus GermaniaFoto: Hauke-Christian Dittrich / AFP / Profimedia Images

Printre pacienţii şi personalul medical din această clinică au fost confirmate 73 de cazuri de Covid-19, iar în trei dintre acestea pare să fie vorba despre o variantă a acestui coronavirus necunoscută până în prezent, dar încă nu s-a determinat dacă ea implică un risc sporit.

În Germania s-a înregistrat în ultimele zile o scădere a numărului cazurilor de Covid-19, 7.141 de noi cazuri şi 214 decese în ultimele 24 de ore, dar guvernul şi autorităţile sanitare avertizează asupra unei posibile intensificări a răspândirii variantelor de coronavirus detectate în Marea Britanie şi Africa de Sud.

Controlul răspândirii noilor variante este esenţial, întrucât aceste mutaţii par să fie mai infecţioase, a declarat luni ministrul german al sănătăţii, Jens Spahn. „Se pare că ele nu sporesc gravitatea bolii. Dar infectează mult mai multe persoane. Aceasta înseamnă mai multe spitalizări şi o mai mare ocupare la ATI”, a explicat el.

Cancelarul Angela Merkel şi premierii landurilor germane se vor reuni marţi pentru a analiza evoluţia pandemiei şi restricţiile antiepidemice, care, potrivit ministrului de finanţe Olaf Scholz, ar putea fi prelungite până la jumătatea lunii februarie.

Conform restricţiilor în vigoare, reuniunile private sunt limitate pentru fiecare spaţiu locativ la o singură persoană din afara acestuia; sunt închise instituţiile de învăţâmânt (cu unele excepţii), magazinele neesenţiale, restaurantele şi sunt suspendate activităţile culturale şi recreative. În zonele unde în ultimele şapte zile au fost confirmate 200 de cazuri la 100.000 de locuitori deplasarea localnicilor este limitată la o rază de 15 kilometri de domiciliul lor.