Persoanele care au avut Covid-19 e mult mai probabil să fie imune la boală timp de cel puțin cinci luni. Cu toate acestea, există dovezi că indivizii cu anticorpi pot fi în continuare purtători ai virusului și îl pot răspândi, relatează Reuters, citând un studiu britanic care a inclus cadre medicale, notează Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Rezultatele preliminare ale studiului Public Health England (PHE) arată că reinfectarea la persoanele care au anticorpi împotriva Covid-19 de la o infecție anterioară este rară - a fost descoperită la doar 44 de persoane din 6.614 subiecți evaluați.

Pe baza rezultatelor, experții avertizează că persoanele care s-au infectat în timpul primului val al pandemiei, în primele luni ale anului 2020, sunt deja vulnerabile la o altă infectare. Cercetătorii avertizează și că persoanele cu așa-numita „imunitate naturală” - dobândită după infecție, mai pot avea coronavirusul SARS-CoV-2 în nas și gât și îl pot transmite din greșeală.

„Știm acum că majoritatea persoanelor care au avut boala și au anticorpi sunt protejate împotriva unei reinfectări, dar încă nu știm cât durează protecția”, a spus Susan Hopkins din echipa de cercetători.

Studiul, cunoscut sub numele de SIREN, a implicat zeci de mii de lucrători din domeniul sănătății din Marea Britanie, care au fost testați în mod regulat din iunie pentru noi infecții cu Covid-19, precum și pentru prezența anticorpilor.

În perioada 18 iunie - 24 noiembrie, cercetătorii au descoperit 44 de potențiale reinfectări - două „probabile” și 42 „posibile”, în rândul a 6.614 de participanți cu teste pozitive de anticorpi. Aceasta reprezintă un grad de protecție de 83%, spun experții.

Cercetătorii intenționează să continue să monitorizeze și să-i evalueze pe participanți, pentru a vedea dacă această imunitate naturală poate dura mai mult de cinci luni la unii indivizi. Cu toate acestea, specialiștii avertizează că dovezile timpurii din faza următoare a studiului arată deja că unele persoane care încă au imunitate pot avea în continuare niveluri ridicate ale virusului și îl pot transmite altora. „Din acest motiv, este crucial ca toată lumea să respecte în continuare măsurile restrictive, chiar și cei care au avut deja boala”, arată cercetătorii.