Franța a înăsprit măsurile anti-Covid astfel încât carantina nocturnă începând de la ora 18,00 va fi extinsă de sâmbătă la întregul teritoriu al Hexagonului, scrie AFP.

Restrictii coronavirus FrantaFoto: Marechal Aurore/ABACA / Abaca Press / Profimedia

"Doar cu excepțiile legate de misiunile de serviciu public, toate locurile, comerciale sau servicii care primesc publicul, vor fi închise la ora 18:00", a declarat premierul Jean Castex, într-o conferință de presă.

Până în prezent, restricția privind închiderea la ora 18,00 viza doar 25 dintre cele 101 de departamente ale Franței, țară cu o populație de 67 de milioane de locuitori. Carantina nocturnă este valabilă până la ora 6 dimineața și va fi în vigoare cel puțin 15 zile.

"Potrivit datelor disponibile, se pare că această măsură a fost eficientă din punct de vedere sanitar: în 15 dintre primele departamente unde a fost instituită restricția, din 2 ianuarie, creșterea numărului de cazuri este de două sau de trei ori mai mică decât în alte departamente", a spus Jean Castex.

Pentru moment, situația din Franța este "controlată în raport cu vecinii noștri dar fragilă deoarece virusul circulă încă activ", a continuat Castex, care a notat că numărul de contaminări rămâne pe "un platou ridicat" în jurul a 16.000 noi cazuri zilnic.

Pentru a evita o "propagare" a variantelor britanică (care nu reprezintă pentru moment decât între 1 și 1,5% din numărul de contaminări) și sud-africană, Castex a anunțat restricții suplimentare legate de granițe.

"Vom înăspri puternic condițiile de intrare în teritoriu", a spus el, anunțând că orice persoană care vine din afara Uniunii Europene va trebui să "facă un test PCR înainte de a pleca și să prezinte un test negativ pentru îmbarcarea pe un avion sau vapor".

Odată venite în Franța, aceste persoane vor trebui să intre în izolare șapte zile și să facă un nou test PCR la capătul acestei perioade.

Castex a avertizat că o a treia carantină va fi aplicată "fără întârziere" în cazul unei "degradări epidemice puternice", menționând însă că situația actuală nu cere acest lucru.

Executivul a subliniat în schimb că "dorește să mențină deschise instituțiile școlare și acesta este pentru noi un obiectiv fundamental", potrivit lui Castex.