Covid-19: Suedia depășește pragul de 10.000 de morți
Aceste noi decese anunțate de Agenția publică de sănătate aduc bilanțul total al pandemiei la 10.185 de morți în regatul cu circa 10,3 milioane de locuitori, care a aplicat una dintre cele mai puțin coercitive strategii în Europa.
Suedia este în prezent una dintre cele mai afectate țări din Europa.
În total, numărul de cazuri detectate de la începutul epidemiei este de 518.783, respectiv circa 6.500 în plus în ultimele 24 de ore.
"Se pare că am atins un platou (al numărului de cazuri), nu vedem o accelerație, dar există încă un număr mare de cazuri semnalate în Suedia", a declarat Karin Tegmark Wisell, de la Agenția suedeză de sănătate.
Spre deosebire de carantina impusă în alte zone ale Europei, regatul nordic s-a bazat pe o strategie diferită, bazată în principal pe recomandări, fără carantină și practic fără măsuri coercitive.
În ceea ce privește masca, aceasta nu a fost mult timp recomandată în spațiul public. Începând cu 7 ianuarie, purtatul măștii este recomandat oficial în transportul public, dar doar în orele de vârf.
Dacă strategia rămâne cea mai puțin strictă în raport cu numeroase alte țări, Suedia a adoptat din noiembrie o serie de măsuri mai dure, precum restrângerea numărului de mese în restaurante sau învățământ online în licee.
În fața celui de-al doilea val al pandemiei, Parlamentul a votat săptămâna trecută o lege care oferă temporar guvernului noi puteri împotriva epidemiei, precum închiderea centrelor comerciale.

România și-a dublat în ultimii 5 ani deficitul comercial cu produse alimentare. În 9 luni am importat aproape 8 milioane de tone de produse agroalimentare
Topul județelor după numărul de teste COVID care se fac în fiecare zi: București pe primul loc, Vrancea pe ultimul / Datele oficiale publicate de Ministerul Sănătății
VIDEO Va deveni Podul peste Dunăre de la Brăila un „muzeu”? „Tocmai a fost emisă autorizația de construire pentru primii kilometri din drumurile de legătură”
ANALIZĂ 44 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977: Câte clădiri a consolidat Primăria Capitalei, câte au risc seismic și ce planuri are noua administrație
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
saracii de ei
In schimb vecinii lor, care au o cultura similara dar au luat masuri mai stricte, s-au descurcat mult mai bine, acestia avand un numar de decese raportat la populatie cu un ordin de magnitudine mai mic fata de Suedia.
Ai auzit de Suceava? Densitatea este mult mai mică decât Buc sau Tm și totuși a avut cele mai multe cazuri (ai grijă ce răspunzi, pentru că n-am dat degeaba exemplul Sucevei).
Suedia a avut printre cele mai stricte măsuri dintre statele vecine (mai stricte decât în Danemarca sau Norvegia) doar că ele au fost recomandări și au vizat doar situații cu suport științific (n-au obligat oamenii să poarte măști, pentru că, din ce știm astăzi, nu au niciun efect în majoritatea situațiilor; au ținut restaurantele, parcurile, magazinele deschise, pentru că studiile au arătat că e ok; au refuzat să distrugă educația copiilor cu cursurile online etc).
Și cu toate acestea, așa cum am spus, sunt pe locul 17 și cu o populație sănătoasă mental.
Romania
total decese - 17035
populatie - 19,168 milioane
17035 : 19,168 = 889 decese/ milion
Suedia
total decese - 10185
populatie - 10,133 milioane
10185 : 10,133 = 1005 decese/ milion
(editat de moderator. avertisment pentru jigniri)
Impact mediu: 17-32
Impact scăzut: 33-48
(48:3 părți)
Suedia e pe 17, România pe 19.