Vaccinarea antiCOVID-19 în etapa a doua a campaniei de imunizare va începe în București în 18 ianuarie, în primă fază doar în 8 centre în care sunt organizate 23 de puncte de vaccinare, a anunțat joi Prefectura Capitalei. Programarea începe însă de vineri, 15 ianuarie.

HotNews.roFoto: Hotnews

Centrele în care se pot pot vaccina, începând cu 18 ianuarie, cei care se încadrează în a doua etapă sunt:

  • Spitalul Clinic Colțea (centrul ambulatoriu pentru sportivi) – 1 centru cu trei puncte de vaccinare / Calea Dudești, nr. 104-122, București;
  • Spitalul Clinic de Urgență Floreasca - 1 centru cu două puncte de vaccinare / Calea Floreasca, nr. 8, București;
  • Institutul Național de Boli Infecțioase Prof.Dr Matei Balș - 1 centru cu patru puncte de vaccinare / Strada Dr. Calistrat Grozovici, nr.1, București;
  • Institutul de Peneumofiziologie Marius Nasta - 1 centru cu patru puncte de vaccinare / Șoseaua Viilor, nr.90, București
  • Spitalul Obregia – 1 centru cu două puncte de vaccinare / Aleea Argeșelu, nr.8, București;
  • Institutul Național de Expertiză Medicală și Recuperarea Capacității de Muncă - 1 centru cu trei puncte de vaccinare / Strada Panduri, nr.22, București;
  • Spitalul Universitar de Urgență - 2 centre cu cinci puncte de vaccinare / Splaiul Independenței, nr.69, București.

Potrivit Prefecturii București, pentru perioada următoare, au mai fost stabilite un număr de alte 29 centre de vaccinare, comunitare, în cadrul cărora vor funcționa un număr de 140 puncte de vaccinare, amplasate în toate sectoarele capitalei, dintre care 12 centre cu 64 puncte de vaccinare sunt deja operaționalizate. Aceste centre urmează a fi deschise etapizat în funcție de fluxul de persoane care doresc să se vaccineze și de gradul de aprovizionare cu dozele de vaccin necesare.

Cine se poate vaccina și cum se fac programările

În primă fază, vor fi vaccinate persoanele cu grad ridicat de risc: vârstnicii din centrele rezidențiale, adulții de peste 65 de ani, adulții care suferă de boli cronice și persoanele care desfășoară activități esențiale.

În categoria vârstnicilor din centrele rezidențiale, conform datelor centralizate la nivelul Direcției de Sănătate Publică București, vor fi avute în vedere un număr de 2.026 persoane și un număr de 352 de angajați care deservesc aceste locații, iar vaccinarea se va realiza de către echipe mobile dedicate acestei activități.

În categoria persoanelor cunoscute cu boli cronice se încadrează oricare persoană, indiferent de vârstă, care suferă de una dintre următoarele afecțiuni: diabet zaharat, obezitate, alte boli metabolice, inclusiv congenitale, afecțiuni cardiovasculare, afecțiuni renale, afecțiuni oncologice, afecțiuni pulmonare, afecțiuni neurologice, inclusiv sindromul Down, afecțiuni hepatice moderate/severe, afecțiuni autoimune, imunodepresii severe (pacienți transplantați, cu consult medical prealabil, pacienți care urmează terapii biologice sau terapie de lungă durată cu corticosteroizi, pacienți infectați cu HIV/SIDA).

Persoanele respective se pot programa pentru vaccinare prin medicii de familie pe lista cărora sunt înscriși. În cazul în care nu au acces la medicul de familie propriu, se pot programa prin următoarele modalități:

- prin intermediul oricărui alt medic de familie;

- prin call center la numărul de telefon 021.9462;

- prin structurile de asistență socială de la nivelul primăriilor de sector.

Persoanele cu vârsta de peste 65 de ani se pot programa la vaccinarea împotriva COVID utilizând oricare dintre următoarele modalități:

- prin intermediul medicilor de familie;

- individual, prin intermediul platformei (https://programare.vaccinare-covid.gov.ro/auth/login);

- prin contul unui aparținător, prin intermediul platformei online (de pe un cont se pot înscrie până la 10 persoane);

- prin call center 021.9462;

- prin structurile de asistență socială de la nivelul primăriilor de sector.

Persoanele care desfășoară activități esențiale vor fi programate în baza propunerilor făcute de angajator.

Persoanele eligibile se pot programa pentru vaccinare indiferent dacă au sau nu asigurare de sănătate.