​Echipa internațională de oameni de știință a Organizației Mondiale a Sănătății a ajuns joi în orașul chinez Wuhan pentru a investiga originile noului coronavirus, a anunțat televiziunea de stat, citată de Reuters.

Echipa OMS, asteptata in WuhanFoto: NICOLAS ASFOURI / AFP / Profimedia

Echipa a sosit în cursul dimineții cu o cursă low-cost venită din Singapore și urmează să stea două săptămâni în carantină.

Ei trebuiau să ajungă la începutul lunii, dar China a amânat vizita, atrăgând chiar - lucru rar - criticile șefului OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Statele Unite, care au acuzat China că a ascuns amploarea epidemiei inițiale de acum un an, a cerut o investigație transparentă și a criticat termenii vizitei, potrivit cărora experții chinezi au desfășurat prima parte a cercetărilor.

Peter Ben Embarek, principalul expert al OMS în ce privește bolile care trec de la o specie la alta, care a fost în China într-o misiune preliminară în iulie, conduce echipa de 10 experți independenți, a spus un purtător de cuvânt al OMS.

Hung Nguyen, un biolog vietnamez ce face parte din echipă, a declarat că nu se așteaptă la restricționarea activității lor în China, dar a avertizat că s-ar putea să nu fie găsite răspunsuri definitive.

După ce vor sta în carantină, cei zece oameni de știință vor petrece două săptămâni intervievând persoane din institute de cercetare, spitale și piața din Wuhan unde se crede că a apărut noul agent patogen, a adăugat Hung.