Tulpina engleză de coronavirus, probabil mai contagioasă, reprezintă aproximativ 1% din testele pozitive pentru Covid-19 efectuate în Franța, potrivit rezultatelor preliminare ale unui sondaj efectuat săptămâna trecută, a declarat marți ministrul Sănătății, Olivier Véran, potrivit AFP.

Olivier VeranFoto: Captura video

Virologul Bruno Lina, care coordonează acest sondaj, „mi-a spus ieri că a găsit aproximativ 1% din varianta de origine engleză printre PCR-urile pozitive din Franța”, a afirmat Véran în timpul unei audieri în fața Comisiei pentru afaceri sociale a Senatului.

Observăm „o dispersie teritorială care înseamnă că nu există o regiune care să concentreze multe cazuri”, a continuat el.

Această investigație, ale cărei rezultate detaliate nu au fost încă făcute publice, acoperă toate testele PCR pozitive pentru Covid-19 pentru zilele de joi și vineri. Acesta își propune să stabilească „o primă cartografiere” a distribuției variantei englezești în Franța, a explicat vineri agenția de sănătate Publică ”Health France”.

"Ce se întâmplă cu Anglia este probabil să ni se întâmple și nouă. Problema nu este dacă ni se va întâmpla nouă, ci când", a comentat marți dimineață la RTL Anne-Claude Crémieux, profesor de boli infecțioase la Saint Hospital -Louis la Paris.

„Fie că suntem încă cu 1 până la 2% din această tulpină de virus și avem puțin mai mult timp (...) sau suntem deja la 10-20% și trebuie să ne pregătim să trăim situația englezilor în zilele viitoare ", a adăugat ea, în timp ce Anglia se confruntă cu o explozie în epidemia atribuită acestei variante noi de coronavirus.

Ca parte a anchetei, toate eșantioanele pozitive de joi și vineri au fost reanalizate utilizând o tehnică specială PCR, cea a companiei Thermo Fischer. Spre deosebire de alte PCR-uri, această analiză reacționează diferit dacă suntem în prezența variantei engleze.

După acest prim filtru, eșantioanele suspecte trebuie supuse unei secvențieri genetice care determină categoric dacă este sau nu prezentă această varianta.

„Este o operațiune care va fi reînnoită foarte regulat, la fiecare 7-10 zile aproximativ”, a declarat Véran