Grecia a propus Comisiei Europene un certificat de vaccinare împotriva Covid-19 valabil la nivelul întregii Uniuni Europene, care ar putea fi utilizat la îmbarcarea în orice mijloc de transport. Întrebat despre această propunere, președintele Klaus Iohannis a spus că, din punctul său de vedere, nu este o idee bună, pentru că s-ar crea cadrul de discriminare.

HotNews.roFoto: Hotnews
  • "Personal, nu consider că e o idee bună. S-ar crea cadrul de discriminare.
  • Cred că trebuie să existe un certificat de vaccinare, dar el trebuie folosit pentru motive medicale, să se știe când a primit prima doză, când urmează a doua. Să folosim aceste certificate ca să împărțim populația Europei în două nu mi se pare un lucru bun", a afirmat Iohannis, marți seară, într-o conferință de presă.

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a cerut marţi crearea unui certificat de vaccinare împotriva COVID-19 valabil la nivelul întregii UE, argumentând că acesta ar ajuta la relansarea călătoriilor transfrontaliere devastate de pandemia de coronavirus, a scris Reuters, potrivit Agerpres. Conform propunerii, certificatul ar putea fi utilizat la îmbarcarea în orice mijloc de transport.

"Deşi nu vom face vaccinarea obligatorie sau o precondiţie pentru călătorie, persoanele care s-au vaccinat ar trebui să fie libere să călătorească (...) Este urgent să adoptăm o înţelegere comună privind modul în care ar trebui să fie structurat un certificat de vaccinare pentru a fi acceptat în toate statele membre", spune Mitsotakis în scrisoarea către șefa CE.

Dificultatea de ajunge la un acord asupra aşa-numitului "Passenger Locator Form (PLF)", un formular digital apărut anul trecut pentru a se încerca monitorizarea călătoriilor, a arătat că este mare nevoie de un efort UE la nivel înalt pentru a face lucrurile să avanseze, a arătat el.

Dacă statele UE pot conveni asupra unei formule comune "putem avansa această chestiune mai departe în forurile internaţionale, contribuind astfel la restabilirea mobilităţii la scară globală", se mai menţionează în scrisoare.