De la debutul campaniei de vaccinare în România, în 27 decembrie, s-au irosit 272 de doze de vaccin, ceea ce înseamnă o doză la fiecare centru de vaccinare, spune coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, care a enumerat, printre motive, spargerea flacoanelor sau situații în care nu s-au găsit persoane pentru vaccinare.

VaccinFoto: Dreamstime.com

“Din punct de vedere al numărului de pierderi, vorbim de 272 de doze, ceea ce reprezintă 0,16% din numărul dozelor distribuite (...).

Încercăm să utilizăm la maximum toate dozele pentru că este important ca toate persoanele să aibă acces la vaccinare, există o procedură în acest an, care este cunoscută de toţi coordonatorii centrelor, în ideea de a reduce la minimum posibil pierderea inutilă a dozelor”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, într-o conferinţă de presă, el susținând că autoritățile își propun ca pierderile să nu depășească 0,5%.

Motivele pentru care au fost irosite aceste doze de vaccin:

  • depăşiri ale condiţiilor stabilite de temperatură
  • spargeri ale flacoanelor
  • situaţii în care era sfârşitul programului și nu s-au găsit persoane care să fie vaccinate.

România a primit până marți peste 450.000 de doze de vaccin Pfizer BioNTech, în patru tranșe, iar miercuri va ajunge prima tranșă, de 14.000 de doze, din vaccinul Moderna.