Șapte centre de vaccinare în masă s-au deschis luni în Regatul Unit, unde guvernul intenționează să imunizeze aproximativ 15 milioane de persoane până la jumătatea lunii februarie pentru a stopa creșterea numărului noilor contaminări cu coronavirus și pentru a începe ieșirea din lockdown, relatează AFP.

coada vaccinare Marea BritanieFoto: Captura YouTube

Aceste centre de vaccinare, înființate în centre de conferințe sau stadioane sportive din Anglia, în special în Londra, Birmingham și Manchester, vor permite vaccinarea a zeci de mii de oameni în fiecare săptămână, pe măsură ce serviciul de sănătate se pregătește pentru " cele mai grave săptămâni ale pandemiei ", a avertizat directorul medical al Angliei, Chris Whitty.

„Mă simt foarte ușurată”, a spus Moira Edwards, în vârstă de 88 de ani, după ce a primit prima doză la hipodromul Epsom Downs, în sudul Londrei, unde, ca și alte persoane vaccinate, a primit un autocolant ”Am primit vaccin anti-Covid”.

„Cred că acesta este drumul de întoarcere” la o situație normală, a mai spus ea, adăugând că nu îi înțelege pe cei care nu vor să se vaccineze.

2,4 milioane de doze

Țara din Europa cea mai îndoliată din cauza pandemiei cu peste 81.000 de morți, Regatul Unit se confruntă cu o nouă variantă a virusului considerată mult mai contagioasă și un nou lockdown pentru a treia oară la începutul lunii ianuarie. În total, țara a contorizat peste 3 milioane de cazuri pozitive.

Pentru a ieși din criză, guvernul intenționează să vaccineze până la jumătatea lunii februarie aproximativ 15 milioane de persoane cu vârsta peste 70 de ani sau vulnerabile, îngrijitori și rezidenți ai caselor de bătrâni, un pic mai puțin de un sfert din populație.

În plus față de cele șapte centre de vaccinare - ar trebui să urmeze altele - au fost înființate peste 1.000 de locuri, cum ar fi spitale și centre de medicină orășenești, de la începutul campaniei din 8 decembrie, lansată cu sprijinul logistic al Armatei.

Aceasta din urmă a făcut deja posibilă imunizarea a aproximativ 2 milioane de persoane folosind două vaccinuri, Pfizer / BioNTech și AstraZeneca / Oxford, cu 2,4 milioane de doze deja administrate, a declarat prim-ministrul Boris Johnson în vizitând un centru de vaccinare din Bristol.

Un al treilea vaccin, cel produs de Moderna, a fost aprobat și va fi disponibil în primăvară.

După un weekend în care parcurile și plajele au fost asaltate de plimbăreți, autoritățile au îndemnat populația să respecte restricțiile în vigoare.

„Următoarele săptămâni vor fi cele mai grave ale pandemiei” pentru serviciul de sănătate, a avertizat Chris Whitty la BBC, subliniind că vârful nu a fost încă atins.