Decizia de a închide școlile din Elveția în primăvara lui 2020 a fost una dintre măsurile cele mai eficiente pentru a reduce mobilitatea populației și, deci, transmisia Covid-19, arată un studiu prezentat duminică și citat de AFP.

Coronavirus ElvetiaFoto: Fabrice COFFRINI / AFP / Profimedia

"Închiderea școlilor a redus mobilitatea cu 21,6%", a precizat Stefan Feuerriegel, profesor de informatică la Școala politehnică federală din Zurich (EPFZ), care a condus studiul.

"Analiza noastră confirmă că închiderea școlilor este o măsură care permite reducerea circulației virusului prin reducerea deplasărilor", a adăugat el.

Primul factor de reducere a deplasărilor a fost interzicerea adunărilor mai mari de cinci persoane, care a redus mobilitatea cu 24,9%, potrivit studiului, care nu a fost încă evaluat de comunitatea științifică. Al doilea a fost închiderea barurilor, restaurantelor și alte centre comerciale definite ca neesențiale, cu o reducere de 22,3%.

Echipa de cercetători a analizat 1,5 miliarde de deplasări, între 10 februarie și 26 aprilie 2020, cu ajutorul datelor operatorilor elvețieni de telefoane mobile, pentru a evalua impactul măsurilor împotriva Covid-19 asupra mobilității.

Cele 26 de cantoane elvețiene au aplicat, fiecare, măsuri de restricție înainte ca guvernul federal să impună o carantină parțială care a inclus închiderea școlilor, în 16 martie.

Toate școlile au rămas închise circa două luni înainte de a fi redeschise progresiv.

Stefan Feuerriegel a arătat că închiderea școlilor a implicat nu doar rămânerea copiilor acasă, ci și, uneori, schimbarea comportamentului social al părinților.

Printre numeroasele măsuri luate în lume pentru a limita propagarea coronavirusului închiderea școlilor a fost una dintre cele mai controversate.

Copiii prezintă riscuri reduse de a dezvolta forme grave ale bolii, dar rolul lor în transmisia virusului este pentru moment puțin cunoscut.