Bilanțul deceselor din cauza infecțiilor cu noul coronavirus din Belgia, țară cu una dintre cele mai mari rate ale deceselor Covid-19 raportat la populație, a depășit pragul de 20.000, potrivit datelor oficiale publicate duminică, transmite Reuters.

Masca de protectie, obligatorie in BelgiaFoto: Stringer / Zuma Press / Profimedia

Această țară, care găzduiește sediile Uniunii Europene și NATO, a minimizat comparațiile statistice care arată că este una dintre cele mai afectate de pandemie din lume, dar experții spun că există probleme sistemice și au fost făcuți și pași greșiți. Belgia oferă o autonomie substanțială regiunilor sale, având nouă ministere ale sănătății.

Institutul de sănătate publică Sciensano a spus că 20.038 de oameni au murit în Belgia cu Covid-19.

În săptămâna 31 decembrie – 6 ianuarie au murit, în fiecare zi, în medie, 58 de oameni, fiind consemnată o scădere de 15% față de săptămâna anterioară.

Belgia este a doua țară din lume din punct de vedere al deceselor Covid-19 rapportat la populație, fiind în urma micuțului stat San Marino.

Guvernul belgian a impus restricții mai dure în octombrie pentru a combate creștere numărului de infectări – inclusiv interdicția de circulație noaptea, obligativitatea lucrului de acasă și închiderea barurilor și restaurantelor – dar epidemia a continuat să se extindă.