Numărul total al deceselor provocate de coronavirus în Germania a depășit duminică pragul de 40.000, a anunțat institutul Robert Koch (RKI), în timp ce cancelarul Angela Merkel a avertizat că săptămânile care urmează vor fi "faza cea mai dură a pandemiei", potrivit AFP.

Angela MerkelFoto: John MacDougall / AFP / Profimedia Images

Germania a înregistrat 465 de decese legate de Covid-19 în ultimele 24 de ore, astfel încât bilanțul total de la începutul pandemiei ajunge la 40.343.

Peste 1,9 milioane de persoane au fost infectate până în prezent, cu aproape 17.000 noi cazuri detectate de sâmbătă.

În mesajul săptămânal transmis sâmbătă, cancelarul Angela Merkel a avertizat impactul intensificării contactelor sociale în perioada de Crăciun și Anul Nou nu este vizibil încă în statistici.

Potrivit cancelarului, urmează "faza cea mai dură a pandemiei", în contextul în care medicii și personalul medical lucrează la capacitate maximă.

Germania, cea mai populată țară din UE, cu circa 83 de milioane de locuitori, se confruntă cu dificultăți în controlarea pandemiei. Țara a fost afectată puternic de al doilea val, după ce a trecut cu bine prima fază a pandemiei, în raport cu numeroase alte țări europene.

O carantină parțială a fost prelungită până în 31 ianuarie iar oamenilor li se recomandă să reducă și mai mult contactele sociale.

Peste 5.000 de bolnavi Covid-19 se află în prezent la terapie intensivă în Germania și peste 80% din paturile ATI sunt ocupate.

Școlile, ca și majoritatea magazinelor nealimentare, baruri, restaurante, săli sportive sau de spectacole sunt închise până la finalul lui ianuarie.

La fel ca alte țări europene, Germania a început campania de vaccinare la sfârșitul lui decembrie, cu vaccinul Pfizer/BioNTech administrat până în prezent la peste o jumătate de milion de oameni. Un al doilea vaccin, Moderna, va putea fi folosit în scurt timp, după ce a fost autorizat miercuri de UE.

Merkel a admis că procesul de vaccinare a demarat mai lent dar "ritmul se va accelera".

Un sondaj efectuat de Kantar pentru săptămânalul Bild am Sonntag arată că 56% dintre germani sunt de acord cu ultimele măsuri luate pentru a lupta cu virusul. Dintre respondenți, 25% spun că măsurile ar trebui să fie mai stricte în timp ce doar 16% le consideră prea dure.