Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, și ministrul Sănătății, Yuli Edelstein, au primit, sâmbătă seară, a doua doză de vaccin de la Pfizer, potrivit The Jerusalem Post, citat de Mediafax.

Vaccin NetanyahuFoto: Alamy / Profimedia

În primele trei săptămâni ale campaniei de vaccinare în Israel, 1,8 milioane de persoane au primit prima doză, a declarat Yuli Edelstein sâmbătă seară, fiind vorba de 20% din populaţie şi 70% dintre persoanele cu cel mai mare risc. Edelstein a spus că majoritatea personalului medical şi multe dintre forţele de securitate sunt vaccinate.

Primul ministru israelian Benjamin Netanyahu şi ministrul sănătăţii Yuli Edelstein au primit doza rapel a vaccinului împotriva coronavirusului, devenind primii doi israelieni care primesc cea de-a doua doză de ser.

Celor doi li s-a administrat prima doză în urmă cu 21 de zile, pe 19 decembrie.

„Deși am experiență, sunt încântat”, a spus primul ministru israelian, menționând că Israelul este prima în lume în ceea ce privește rata vaccinărilor.

„Sunt sigur că toți cetățenii Israelului care sunt pe cale să primească a doua doză de vaccin sunt entuziasmați ca mine... Primul transport uriaș urmează să sosească mâine și prin Operațiunea „Revenirea la viață”, vom putea să deschidem rapid economia, pub-urile, restaurantele, sălile de sport, școlile, sinagogile și teatrele. Vom face acest lucru prin intermediul pașaportului verde; vom intra în detalii despre acest lucru mai târziu”, a spus Netanyahu.

„Pentru ca acest lucru să se întâmple, este nevoie de două lucruri de la voi, cetățeni ai Israelului: să „Dați un umăr” (numele campaniei de vaccinare – n.r.) la vaccin și celălalt să blocăm răspândirea mutațiilor. O vom face împreună. Am intrat împreună în corona și vom fi primii din lume care vor ieși din ea, mai puternici ca niciodată”, a mai spus premierul, care speră ca până în luna martie să vaccineze tot poporul.

Ministerul Sănătății trebuie să publice noua listă de vaccinări prioritare. Săptămâna trecută, guvernul a confirmat că profesorii vor fi următorii care vor primi primele doze de vaccin. Apoi, se așteaptă ca persoanele cu vârsta de peste 50 de ani să fie vaccinate. Oficialii din Ministerul Sănătății au spus că, odată cu administrarea noilor doze, israelienii sănătoși și tineri ar trebui să poată primi vaccinurile în următoarele două sau trei săptămâni.