​De luni, 11 ianuarie, toate persoanele, indiferent de cetățenie, care sosesc în Germania după ce s-au aflat într-una dintre „zonele de risc”, inclusiv România, trebuie să prezinte un test negativ la Covid-19 sau să efectueze un astfel de test pe teritoriul Germaniei, imediat după sosire, informează MAE.

Testare coronavirus aeroport GermaniaFoto: SVEN HOPPE / AFP / Profimedia

Într-un comunicat difuzat sâmbătă, referitor la modificarea condițiilor de intrare pe teritoriul Germaniei în contextul pandemiei de Covid-19, Ministerul român al Afacerilor Externe informează că autoritățile germane au adoptat o serie de noi măsuri, care intră în vigoare de luni, 11 ianuarie 2021.

„Astfel, începând cu data de 11 ianuarie a.c., toate persoanele, indiferent de cetățenie, care sosesc în Republica Federală Germania după ce s-au aflat într-una dintre „zonele de risc”, inclusiv România, oricând în ultimele 10 zile anterior intrării pe teritoriul Germaniei, trebuie să prezinte un test PCR sau antigen cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 sau să efectueze un astfel de test pe teritoriul Germaniei, imediat după sosire”, precizează MAE.

În cazul efectuării testului anterior intrării în Germania, testul trebuie să fi fost efectuat cu maximum 48 de ore anterior sosirii pe teritoriul german, iar certificatul care atestă rezultatul negativ trebuie să fie redactat în limbile germană sau engleză.

MAE reamintește că persoanele care sosesc în Germania sunt obligate să se deplaseze direct la domiciliu sau în alte spații de cazare adecvate, în vederea autoizolării (carantină) pentru o perioadă de 10 zile de la sosire. Respectarea obligației de carantină este verificată de autoritățile de land atât aleatoriu, cât și în cadrul anchetelor epidemiologice uzuale.

Măsura carantinei poate fi suspendată mai devreme de termenul uzual de 10 zile numai dacă este efectuat un al doilea test, începând cu a 5-a zi după intrarea în Germania și doar de la momentul comunicării unui rezultat negativ al noii testări pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2. Mai multe informații pot fi obținute prin apelarea liniei telefonice dedicate - 116 117.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă informarea temeinică anterior deplasării și consultarea eventualelor măsuri de ultim moment sau măsuri specifice adoptate de landul de destinație, prin accesarea paginii de internet bundesregierung.de.