India va începe din 16 ianuarie o campanie masivă de vaccinare împotriva Covid-19, urmând să acorde prioritate la imunizare celor circa 30 de milioane de lucrători ai sistemului medical şi din prima linie, a anunţat sâmbătă guvernul într-o declaraţie, relatează Agerpres.

Coronavirus IndiaFoto: Ashish Vaishnav/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Cu o populaţie de 1,3 miliarde de locuitori, India şi-a fixat obiectivul de a inocula gratuit 300 de milioane de persoane în primele şase - opt luni ale acestui an.

A doua ţară cu cele mai multe infectări din lume după Statele Unite, India dezvoltă în prezent două vaccinuri anti-Covid-19. Sâmbătă ţara a raportat 18.222 de noi cazuri de coronavirus, ducând totalul contaminărilor la 10,43 de milioane.

India a autorizat utilizarea, „pentru situaţii de urgenţă”, a două vaccinuri împotriva Covid-19, Covishield, dezvoltat de AstraZeneca şi Universitatea Oxford şi Covaxin, produs de compania farmaceutică indiană Bharat Biotech.

După lucrătorii din sănătate şi cei din prima linie, vaccinurile vor fi oferite „celor cu vârsta de peste 50 de ani şi celor de sub 50 de ani cu comorbidităţi, în număr de aproximativ 2,7 milioane”, se indică în declaraţia guvernului.

Declaraţia nu precizează însă dacă guvernul federal a semnat acorduri de cumpărare cu Bharat Biotech şi cu Serum Institute of India, producătorul local al vaccinului AstraZeneca.