Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a făcut apel vineri la o mai mare solidaritate în ceea ce privește achiziționarea de vaccinuri împotriva Covid-19, cerând țărilor bogate să înceteze să mai încheie „acorduri bilaterale” cu laboratoarele farmaceutice, relatează AFP.

Tedros Adhanom GhebreyesusFoto: Profimedia Images

„Cer insistent producătorilor să acorde prioritate distribuirii” vaccinurilor prin intermediul mecanismului Covax implementat de OMS și partenerii săi, a declarat șeful acestei agenții a ONU, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferință de presă.

„Și cer insistent țărilor și producătorilor să înceteze să mai încheie acorduri bilaterale în detrimentul Covax”, a transmis el.

Şeful OMS a cerut de asemenea ţărilor care au comandat mai multe vaccinuri decât le este necesar să le „ofere imediat Covax, care este pregătit să le distribuie în mod echitabil începând de astăzi”.

„Naţionalismul în domeniul vaccinurilor dăunează întregii lumi”, a subliniat Tedros Adhanom Ghebreyesus, deplângând că prea puţine ţări sărace au putut începe să primească vaccinuri.

Acest apel intervine în contextul în care Uniunea Europeană, sub focul criticilor pentru un început lent al campaniilor de vaccinare, şi-a dublat săptămâna aceasta precomenzile pentru vaccinul Pfizer-BioNTech împotriva Covid-19.