Portugalia şi-a depăşit propriile recorduri în această pandemie de coronavirus înregistrând aproape 10.200 de contagieri şi 118 decese într-o singură zi, într-o ţară cu 10 milioane de locuitori şi unde situaţia din spitale este critică, relatează vineri agenția EFE, citată de Agerpres.

PortugaliaFoto: Jorge Castellanos/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Potrivit celui mai recent bilanţ al Direcţiei Generale de Sănătate (DGS), în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 10.176 de contagieri, un nou maxim de infectări care urmează tendinţa din ultimele două zile când cifrele au fost în jur de 10.000 de cazuri într-un interval similar.

În ceea ce priveşte decesele - 118 înregistrate într-o zi - a fost depăşită cifra-record zilnică de 98 de morţi, înregistrată la 13 decembrie.

Din martie, Portugalia a raportat în total 466.709 cazuri, dintre care aproape 100.000 sunt active, şi 7.590 de morţi.

Presiunea creşte şi asupra spitalelor, unde sunt internate deja 3.451 de persoane cu Covid-19 (cu 118 mai multe decât în ziua precedentă), dintre care 536 se află la terapie intensivă (22 în plus).

Creşterea numărului de contagieri era previzionată de specialişti după sărbători, în urma relaxării restricţiilor de Crăciun, când au fost permise reuniunile familiale şi deplasările, deşi măsurile au fost din nou înăsprite pentru noaptea de Anul Nou.

Ministrul Sănătăţii, Marta Temido, a declarat că „următoarele zile vor fi foarte grele” şi că există în prezent „o mare presiune” asupra Sistemului Naţional de Sănătate.

Guvernul a aprobat joi prelungirea interdicţiei de circulaţie la sfârşit de săptămână (între orele 13:00 şi 5:00 a doua zi) în aproape întreaga ţară şi a interzis weekendul acesta deplasările fără justificare între oraşe.

În Portugalia este în vigoare starea de urgenţă până la data de 15 ianuarie, dar se aşteaptă ca măsura să fie prelungită săptămâna viitoare.