Marea Britanie a înregistrat vineri 1.325 de decese legate de Covid-19, un record de la începutul pandemiei, în timp ce numărul de cazuri raportate în ultimele 24 de ore depășește și el cifra record de 68.000, potrivit AFP.

Coronavirus Marea BritanieFoto: Martyn Wheatley / Zuma Press / Profimedia

În total, numărul persoanelor testate pozitiv de la începutul pandemiei în

Regatul Unit este de 2.957.472, conform datelor ministerului Sănătății.

Precedentul record negativ în ceea ce privește decesele data din 21 aprilie, cu 1.224 decese.

Marea Britanie se află într-o nouă carantină, iar oficialii avertizează că există riscul de suprasaturare a spitalelor, din cauza numărului mare de internări.

Londra a decretat vineri mobilizarea generală a serviciilor publice în fața propagării "în afara controlului" a noului coronavirus.

"Situația din Londra este acum critică, cu o propagare a virusului în afara controlului", a afirmat primarul laburist Sadiq Khan.

"Dacă propagarea virusului nu încetinește drastic în următoarele două săptămâni, nu vom avea suficiente paturi în spitale", a continuat el, cerând sprijinul guvernului. "Dacă nu acționăm imediat, serviciul național de sănătate ar putea fi depășit și vor muri mai multe persoane".

Potrivit primăriei, numărul de contaminări depășește 1.000 la 100.000 de locuitori în Londra, unde 7.034 de persoane sunt internate cu Covid-19, cu 35% mai mult decât în vârful primului val din aprilie. Dintre acestea, 908 sunt conectate la ventilatoare (+42% între 30 decembrie și 6 ianuarie).

Spitalele din Londra înregistrează zilnic circa 830 de internări, față de 500 înainte de Crăciun.

Pe lângă carantină, Marea Britanie, prima țară occidentală care a lansat campania la începutul lui decembrie, mizează pe vaccinare pentru a ieși din criză. Circa 1,5 milioane de persoane au fost deja vaccinate cu vaccinurile disponibile în prezent, BioNTech/Pfizer și AstraZeneca / Oxford.