Micul regat himalayan al Bhutanului a anunţat vineri primul deces de Covid-19, la circa zece luni după ce a depistat virusul şi a introdus două lockdown-uri pentru a limita răspândirea pandemiei, relatează agenția DPA, preluată de Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Un bărbat de 34 de ani, care avea o boală cronică de ficat, a fost internat într-un spital din Thimphu, capitala ţării, pe 21 decembrie, unde a fost testat pozitiv la coronavirus, a informat Ministerul Sănătăţii, care a anunţat decesul „cu imensă durere”.

Bhutanul a înregistrat 767 de cazuri de Covid-19 şi a efectuat aproape 316.000 de teste după ce a depistat prima infectare, la un turist american în martie anul trecut.

Această ţară, care se bazează pe turismul de lux, a interzis turismul la puţin timp după aceea şi a impus o carantină obligatorie pentru cetăţenii bhutanezi care reveneau din străinătate.

Cu o populaţie de 750.000 de persoane, regatul a impus de atunci două lockdown-uri, cu restricţii stricte de deplasare.

Firma de consultanţă Fitch Solutions susţine că Bhutanul a rămas efectiv închis la turismul din exterior după ce a luat decizia de a-şi închide frontierele în martie din cauza pandemiei.

Ministerul Sănătăţii susţine că valul actual al pandemiei este „mult mai mare” decât cel din august, când a fost impus primul lockdown. Ţara a raportat în medie 16 cazuri pe zi de când al doilea lockdown a fost impus, în ultima parte a lui decembrie.

Bhutanul s-a descurcat bine în limitarea răspândirii Covid-19, comparativ cu alte ţări din sudul Asiei, scrie Reuters. India a raportat peste 10,4 milioane de infectări, al doilea cel mai grav bilanţ din lume, după cel din SUA.

La nivel global, peste 88 de milioane de persoane au fost infectate cu Covid-19, care a provocat moartea a 1,9 milioane de persoane, potrivit Universităţii Johns Hopkins.