China a plasat în carantină două orașe situate la sud de Beijing pentru a stopa cel mai puternic acces de Covid-19 din ultimele șase luni, în țara unde noul coronavirus a apărut în urmă cu un an, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

În total, 18 milioane de locuitori din Shijiazhuang și Xingtai, care includ vaste zone rurale, sunt supuși unei carantine stricte, după apariția câtorva cazuri, în ultimele zile.

Școlile sunt închise, ca și căile de comunicare (autostrăzi, aeroporturi, trenuri, autocare) în cele două orașe din Hebei, provincia care înconjoară Beijingul.

Televiziunea națională a difuzat imagini care arată polițiști blocând accesul șoferilor, precum și personal medical în combinezoane integrale care testau locuitorii.

China a reușit în primăvara anului trecut să stopeze epidemia care s-a răspândit în întreaga lume, cu aproape 1,9 milioane de morți. Regimul comunist a anunțat oficial 4.634 de morți, ultimul bilanț datând din mai.

Dar, săptămâna trecută, Hebei a detectat 310 contaminări, dintre care 183 asimptomatice. Oficial, China a anunțat 87.000 de cazuri de contaminare, în total, o cifră care pare că nu are nicio legătură cu bilanțurile dure anunțate în țările occidentale.

72 de cazuri au fost anunțate vineri în Hebei pentru ultimele 24 de ore.

Majoritatea cazurilor au fost detectate în Shijiazhuang, capitala provinciei, situată la 300 km sud de Beijing. Mai la sud, 9 cazuri au fost descoperite în Xingtai.

Autoritățile au anunțat testarea tuturor locuitorilor și 6,7 milioane dintre ei au fost deja testați, potrivit datelor de vineri.

Locuitorii din Hebei nu pot părăsi provincia fără un motiv imperativ. Persoanele care se află în sectoarele cele mai apropiate de Beijing nu pot intra în capitală decât dacă prezintă un test negativ efectuat în ultimele trei zile și dovada că locuiesc sau muncesc în Beijing.

Un responsabil al provinciei a spus că avansul de contaminări a fost generat de cazuri importate din străinătate.

Autoritățile comuniste au afirmat în mod repetat în ultimele luni că noile cazuri de contaminare corespund unor tulpini provenite din străinătate și au ajuns în țară prin călători sau produse congelate.