Hora în apele înghețate s-a jucat și anul acesta la Kalofer, de Bobotează, în ciuda măsurilor anti-epidemice. Sute de oameni au intrat în apele râului Tundja. Ceva mai mulți s-au adunat lângă râu pentru a privi. Oamenii nu au păstrat distanța unul față de celălalt și, de fapt, praznicul nu a fost diferit cu nimic de manifestările anterioare, relatează Sega, citată de Rador.

Hora bulgarilor de Boboteaza in plina pandemieFoto: Captura YouTube

Primarul orașului Kalofer, Rumen Stoianov, a dat semnale contradictorii în ultimele zile cu privire la organizaea dansului tradițional în mijlocul pandemiei de coronavirus. În alte sate, ritualul a fost anulat. După ce s-a anunțat că nu se va juca nici în Kalofer, el a spus că oamenii din Kalofer îl vor, va fi un dans și este gata să plătească amenda (municipalitatea Gabrovo a fost sancționată cu 3.000 de leva pentru nerespectarea măsurilor, în urmă cu câteva zile). Totuși, potrivit ultimelor informații, s-a spus că se va arunca doar crucea. În cele din urmă, bărbați în costume populare, cu tobe și cimpoaie, au intrat în râu, în dimineața de Bobotează, cântând cântecul „Vasilka e îndrăgostită”. Ritualul a început mai devreme decât era planificat și, datorită apelor mai puțin reci ale râului Tundja, a durat mult. În acest moment, nu este clar dacă la ideea primarului s-a jucat hora, ori a fost o inițiativă a oamenilor. Au fost și foarte mulți turiști în orașul Kalofer de Bobotează.

"Acest ritual a supraviețuit sclaviei turcești, va supraviețui și coronavirusului", a declarat, pentru postul de televiziune bTV, vicepremierul bulgar Krasimir Karakachanov. El a arătat că această manifestare poate da curaj în vremuri lipsite de credință. "Intrarea în apele înghețate poate da curaj bulgarilor că vor depăși totul. Un astfel de lucru nu este o infracțiune, dar nu neg că creează un risc", a spus Karakachanov. Cu toate acestea, el a precizat că este corect să se impună amenzi pentru evenimentul în masă de la Kalofer.

În cursul după-amiezii s-a anunțat că evenimentul va aduce o amendă. Prefectul de Plovdiv, Dani Kanazireva, a declarat că încă se gândește dacă să-l sancționeze personal pe primarul Stoianov sau administrația acestuia. Dacă actul este personal, valoarea sa maximă este de 1.000 de leva, a explicat ea. Kanazireva a adăugat că la ritualul din Plovdiv participanții au fost supuși testelor antigen și toți au purtat măști - ceva ce nu s-a respectat la Kalofer.