Una din aproximativ 100.000 de persoane a suferit o reacție alergică severă după ce a primit o doză de vaccin împotriva coronavirusului Pfizer-BioNTech, au anunțat miercuri autorități sanitare americane, subliniind că beneficiile vaccinării depășesc cu mult riscurile potențiale, relatează AFP.

Vaccinul Pfizer-BioNTechFoto: IPA / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Cifra a fost calculată de Centrele pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC), care au înregistrat 21 de cazuri de șoc anafilactic, o reacție alergică severă, dintr-un total de 1.893.360 de vaccinări efectuate între 14 și 23 decembrie.

"În medie, aceasta reprezintă o rată de 11,1 șocuri anafilactice pe milion de doze administrate", a declarat reporterilor Nancy Messonnier, un oficial CDC.

Pentru comparație, vaccinurile antigripale provoacă aproximativ 1,3 șocuri anafilactice pe milion de doze.

Chiar dacă rata pentru vaccinul coronavirus Pfizer-BioNTech este de aproximativ zece ori mai mare, numărul cazurilor de reacții alergice severe rămâne „extrem de rar” și populația are tot interesul de a fi vaccinată, riscurile pandemiei de Covid-19 fiind mult mai mare, a insistat Messonnier.

„Știm cum să tratăm șocul anafilactic și am pus în aplicare proceduri la centrele de vaccinare” pentru a reacționa dacă este necesar, a adăugat ea.

Cele 21 de cazuri identificate de CDC au implicat persoane cu vârste cuprinse între 27 și 60 de ani, cu o vârstă medie de 40 de ani. Toate, cu excepția a două, au fost tratate cu epinefrină, care este frecvent utilizată pentru a trata alergiile severe.

19 cazuri (90%) de șoc alergic au implicat femei și simptomele au apărut între două și 150 de minute după injectarea vaccinului (timp mediu 13 minute). Aceste simptome includ erupții cutanate, urticarie, senzație de sufocare, umflarea limbii, dificultăți de respirație, buze umflate, greață și tuse uscată persistentă.

Patru pacienți (19%) au fost spitalizați, inclusiv trei în terapie intensivă, iar ceilalți 17 au fost tratați într-o secție de urgență.

Niciun deces nu s-a înregistrat, iar toţi pacienţii - mai puţin unul - s-au restabilit până la data întocmirii studiului.

Nancy Messonnier a declarat că există anchete sunt în curs în vederea stabilirii cauzei reacţiei alergice.

Una dintre ipoteze vizează prezenţa în vaccin a unei substanţe - polietilenglocol (PEG) -, folosită în numeroase produse curente, precum laxative, şampoane sau pastă de dinţi, dar care nu a mai fost folosită vreodată în vaccinuri.

În prezent, autorităţile americane au autorizat două vaccinuri - cel dezvoltat de alianţa americano-germană Pfizer/BioNTech şi cel produs de către compania americană în domeniul biotehnologiei Moderna, autorizate de asemenea în Uniunea Europeană (UE).

Ambele vaccinuri folosesc o nouă tehnologie - a ARN-ului mesager (mRNA) -, care nu a mai fost aprobată vreodată într-un vaccin şi conţin PEG.

Datele curente sunt încă insuficiente pentru a determina nivelul şocului anafilactic la vaccinul Moderna.