Agenția Europeană pentru Medicamente ar putea aproba în scurt timp un amendament la avizul său pentru vaccinul anti-Covid Pfizer-BioNTech care să permită extragerea a șase doze dintr-un fiolă în loc de cinci, a spus miercuri un oficial UE pentru Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Sursa, care a cerut să rămână anonimă din cauză că discuțiile nu sunt publice, a spus că schimbarea de autorizare ar putea veni ”foarte curând”.

Agenția Europeană pentru Medicamente a recomandat pe 21 decembrie aprobarea condițonată a vaccinului Pfizer. Potrivit acelei autorizări, cinci doze ar trebui extrase din fiecare fiolă.

”Compania a depus o cerere pentru schimbare, care este evaluată de către Comisia pentru medicină umană în cel mai scurt timp posibil”, a spus o purtătoare de cuvânt a Agenției Europene a Medicamentului miercuri, notând că agenția a îndemnat Pfizer să depună date cu privire la posibila folosire a șase doze pe fiolă.

”Dacă Comisia concluzionează că șase doze pot fi extrase în mod constant, va recomanda să schimbe termenii actuali ai autorizației pentru a sprijini statele membre în procesul de vaccinare”, a adăugat purtătoarea de cuvânt. Schimbarea ar putea adăuga o cerere pentru folosirea unor seringi speciale care ar putea permite extragerea cu precizie a mai multor doze din aceeași fiolă, a spus sursa.

”Persoanele responsabile din statele membre ar trebui să comande aceste seringi speciale (Low Dead Space Syringes) acum”, a spus parlamentarul european Peter Liese, adăugând că acestea sunt larg disponibile și ar putea costa 0,09 euro fiecare.

Această schimbare în dozajul recomandat ar putea permite o creștere de 20% a dozelor disponibile în conformitate cu contractul actual cu Pfizer.

UE a comandat deja 200 de milioane de doze din vaccinul Pfizer/BioNTech și a activat și opțiunea contractuală de a cumpăra alte 100 de milioane de doze.

Citește și: